23 března 2011

Dotřesy v Japonsku znamenají prozatím konec úlevného vzestupu

Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank


Evropské akciové trhy otevřou ve středu níže, neboť úlevný vzestup během asijského obchodování ukončily po několika dotřesech a zastavení výroby nové obavy ohledně situace ve Fukušimě.

Futures na index FTSE 100 jsou nyní před otevřením akciových trhů o 0,6 % níže. Nejdůležitější událostí dneška v Evropě je zveřejnění zápisu z jednání Bank of England, který naznačí, jak to bude v budoucnu se zvyšováním úrokových sazeb. Zápisu bude věnována značná pozornost vzhledem k tomu, že včera zveřejněný index spotřebitelských cen ve Velké Británii byl meziročně vyšší, než se očekávalo, což signalizuje růst inflačních tlaků v britské ekonomice. Britský ministr financí také vystoupí v parlamentu s návrhem rozpočtu, což je ze strany britských daňových poplatníků a investorů bedlivě sledovaná událost.

V Japonsku dnes byly oznámeny oficiální odhady škod způsobených zemětřesením, které výší 310 mld. USD, což je asi 4,7 % reálného hrubého domácího produktu, překonávají všechny předchozí odhady. Zajišťovna Munich Re zároveň oznámila, že hodnotu japonských nároků předpokládá ve výši kolem 1,5 mld. EUR a že z tohoto důvodu snižuje svou prognózu na rok 2011. Vzhledem k nejnovějším datům z Japonska nadále zastáváme názor, že by se investoři měli držet stranou, než se začnou více angažovat v japonských akciích.

V USA společnost Walgreen ztratila 6,6 %, když zisky za druhé čtvrtletí přinesly investorům zklamání a analytici poukázali na slabou hrubou marži. Jsme přesvědčeni, že výprodej představuje velkou příležitost pro investory, kteří chtějí investovat do akcií prvotřídní americké společnosti, která si stále drží svůj podíl na stabilním a rostoucím trhu.

Navzdory této zprávě ztrácí minulá výsledková sezóna na významu a my se rychle dostáváme k další v pořadí. Přesto každý týden zveřejňuje hospodářské výsledky několik dalších významných společností. Dnes ráno Inditex, španělský maloobchodní prodejce oděvů a konkurent H&M, oznámil celoroční čistý zisk ve výši 1,73 mld. EUR oproti analytiky odhadovaným 1,70 mld. EUR. Inditex plánuje v roce 2011 otevřít 460-500 nových obchodů. Italská banka UniCredit zveřejnila čistý zisk za čtvrté čtvrtletí ve výši 321 mil. EUR ve srovnání s 209 mil. EUR.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: