16 března 2011

Devizové trhy si hrají na honěnou s událostmi v Japonsku

Objednejte ZDARMA brožuru NAUČTE SE OBCHODOVAT AKCIE OD PROFESIONÁLŮ zde

John J. Hardy, FX Consultant, Saxo Bank


Volatilita na devizových trzích si nezadá s důsledky toho, že aktuální dění v Japonsku zjevně zasáhlo do určité míry i obyčejné lidi v hlavním městě země. Jaký vliv bude mít situace v Japonsku na dnešní zasedání FOMC a nové stanovisko k měnové politice?

Vzhledem k tomu, že úrovně radiace v Tokiu několikanásobně přesáhly normální hodnoty (a vzhledem k tomu, že lidi zrovna neuklidňuje fakt, že i několikanásobky prakticky nulových hodnot neznamenají prakticky žádné radiační nebezpečí), zachvátila panika v Japonsku nejen trhy, ale do určité míry i obyčejné lidi na ulicích, jelikož obchody v Tokiu se vyprazdňují a někteří obyvatelé město opouštějí. Ve snaze odvrátit největší pohromu od roku 1987 zařazuje Bank of Japan vyšší rychlost, nalévá do bankovního systému dalších 8 bilionů jenů a dostala nyní od vlády oprávnění k investicím do veřejně obchodovaných fondů (ETF) a realitních investičních fondů (REIT). Zprávy od reaktorů nejsou mezitím tak slibné, jak tvrdí jaderní vědci. V tuto chvíli můžeme jen smeknout klobouk před japonskými hrdiny, kteří se přímo na místě katastrofy snaží udržet reaktory pod kontrolou. Na devizových trzích trpí nejvíce procyklické měny jako AUD a CAD a situaci začínají konečně pociťovat i měny rozvíjejících se trhů.

Graf: EURJPY

Trh se ukazuje ve svých starých, prastarých barvách, jelikož touha po bezpečném přístavu se v tomto prostředí a v tento okamžik promítá do ještě větší poptávky po JPY a CHF než po USD. EURJPY proto rychle koriguje, jelikož veškeré vzrušení z chystané změny úrokových sazeb ze strany ECB vyprchává a my se místo toho soustředíme na možnost, že očekávání centrální banky může zmrazit skutečnost, že třetí největší ekonomika světa dostala ránu pod pás.

0 komentářů: