31 března 2011

Data týkající se zaměstnanosti v USA vzbudila na akciových trzích optimismus

31.03.2011 Autor: Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo Bank, http://www.saxobank.cz/


Evropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek výše. Budou tak reagovat na včera zveřejněnou ADP změnu zaměstnanosti, která ukázala, že situace na americkém trhu práce se zlepšuje, a dále také na zveřejňované hospodářské výsledky čínských společností, které překonávají původní očekávání.

Futures na index FTSE 100 jsou před zahájením obchodování o 0,1 % výše. Investoři dnes budou sledovat celou řadu ekonomických údajů, mezi něž budou patřit únorové německé maloobchodní tržby (6:00 GMT), u kterých se očekává meziroční nárůst o 1,5 %, březnové ceny domů ve Velké Británii (6:00 GMT), u nichž se přepokládá meziroční pokles o 0,6 %, což stále ještě ukazuje na jistý cenový tlak, pod kterým se britský trh s bydlením nachází. Později nás čeká německá změna počtu nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti (7:55 GMT), u kterých se očekává pokles o 25 tis., resp. hodnota 7,2 %. Zveřejněn bude také březnový index spotřebitelských cen v eurozóně (9:00 GMT), který by v meziročním srovnání podle odhadů měl dosáhnout 2,4 %, což je stále nad inflačním cílem Evropské centrální banky.

Povšimněme si, že ceny ropy Brent se stále pohybují okolo 115 USD za barel, přičemž tříměsíční klouzavý průměr je cca 106 USD za barel. Stoupající ceny vstupů u energií a kovů staví firmy do nelehké pozice, a tak očekáváme, že se z toho v nadcházejícím prvním čtvrtletí výsledkové sezóny stane přední téma.

Co se týče firem, investiční společnost Berkshire Hathaway oznámila, že David Sokol, dosud nejloajálnější pravá ruka Warrena Buffetta a přímý dědic „berkshirského království“, rezignoval poté, co koupil akcie chemické společnosti Lubrizol méně než dva týdny před tím, co Lubrizol koupila společnost Berkshire Hathaway. Podle televizního kanálu Fox Business Network se David Sokol vyjádřil, že se nedomníval, že by měl Warren tak jako tak zájem Lubrizol koupit. Celou záležitost prošetří americká komise pro cenné papíry (SEC).

A nyní hospodářské výsledky. Společnost Rusal oznámila čistý zisk 2,87 mld. USD oproti analytiky odhadovaným 2,02 mld. USD, který vyhnaly do výšky vyšší ceny a prodejní objem hliníku.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: