03 března 2011

Asie obchoduje v úzkém pásmu i přes sérii slabých dat

03.03.2011, Autor: Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz


Komentáře k dění na trhu:

Čtvrteční asijská seance se nesla v duchu stabilních obchodů, které zůstávaly v úzkém pásmu, přičemž všechny zraky zůstávaly upřeny k chystanému zasedání ECB. Bylo tomu tak i přes slabé údaje o počtu stavebních povolení v Austrálii a nepřesvědčivý čínský PMI index mimo zpracovatelský sektor.Oba zveřejněné makroekonomické údaje týkající se ekonomik v asijském regionu vypadaly na první pohled příšerně. Počet australských stavebních povolení se v lednu propadl o 15,9 % meziměsíčně a o 24,8 % meziročně, i když na tyto výsledky určitě měly svůj nepříznivý vliv záplavy. Pro čínský index PMI ve službách, který se v únoru dramaticky propadl na 44,1 bodu z 56,4 bodu vykázaných v předešlém měsíci, ovšem žádná taková omluva neexistuje. Zda se na tomto zhoršení podepsalo načasování oslav lunárního nového roku, během nichž byla většina služeb mimo provoz, se ukáže až příští měsíc, ovšem tyto výsledky by mohly také naznačovat, že čínskou ekonomiku čeká zpomalení.

Když už se zabýváme Čínou – zástupce guvernéra čínské centrální banky (PBoC) Yi Gang se zmínil, že jüan by se potenciálně mohl stát světovou rezervní měnou, protože splňuje požadavky globálních investorů na bezpečnost, výnosy, hloubku a likviditu. Asi ani nemusíme zmiňovat, že dodal, že Čína by v takovém případě musela zlepšit globální status jüanu zrychlením tempa internacionalizace svých kapitálových trhů.

Kromě čtvrtečního rozhodování ECB dnes budou v Evropě zveřejněny údaje o německých maloobchodních tržbách, série dat týkajících se indexu nákupních manažerů v rámci celého regionu, HDP eurozóny za 4. čtvrtletí a lednová data týkající se maloobchodních tržeb v eurozóně. V USA nás čeká týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM.

Co se týče nočních zpráv, guvernér Fedu Ben Bernanke ve svém druhém prohlášení v tomto týdnu v podstatě opakoval totéž co včera, a to že je nutné pokračovat v nerestriktivní politice, která má pomoci nasměrovat ekonomiku k udržitelnějšímu růstu. Otázky a odpovědi, které následovaly, žádné překvapení nepřinesly a pomalé klesání USD pokračovalo. Dolarový index je nyní na nejnižší úrovni od 8. listopadu loňského roku. Napětí v Libyi a na Blízkém východě nepolevuje a ceny ropy i nadále rostly – obchodování uzavřelo na úrovni nad 102 USD/barel. EUR se vyšplhalo na nové letošní maximum poté, co PPI ukázal nárůst ropné inflace v eurozóně. Dnes očekáváme zasedání ECB. Silný index nákupních manažerů ve stavebnictví ve Velké Británii zajistil GBPUSD posun na nejlepší úroveň od ledna 2010. Ve světě klesajícího dolaru se USDCHF propadl na nová historická minima.

Pokud jde o americká makrodata, soukromá zpráva ADP o zaměstnanosti výrazně překonala očekávání – v únoru stoupl počet pracovních míst o 217 tis., zatímco béžová kniha Fedu hovoří o určitém momentu oživení ve zpracovatelském sektoru napříč regiony s rizikem růstu inflace, přestože firmy jsou spíše ochotné přesunout zvýšení cen na spotřebitele. Růst mezd a zaměstnanosti je zatím v nedohlednu. Týdenní údaje o hypotékách jsou i nadále nepřesvědčivé. Nehledě na růst cen ropy uzavřela Wall Street lehce v plusu – DJIA si připsal 0,07 %, S&P 0,16 % a Nasdaq 0,39 %.

Více informací najdete na http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: