01 března 2011

Americký optimismus ovládl i evropskou seanci

Peter Garnry, Equity Analyst


Po včerejší americké seanci, která únor uzavřela s rostoucí chutí k riziku, jejíž příčinou byly americké osobní příjmy, které vzrostly výrazněji, než se očekávalo, otevřou dnes evropské akciové trhy výše. K dnešní chuti k riziku také přispěje nižší volatilita cen ropy.

Futures na index FTSE 100 se před začátkem obchodování pohybují o 0,3 % výše. V průběhu seance nás čeká řada důležitých ekonomických dat, jejichž zveřejnění během dnešního obchodování ovlivní chuť k riziku. Německá míra nezaměstnanosti (8:55 GMT) za únor by podle očekávání měla dosáhnout 7,4 %, přičemž v minulém měsíci toto číslo bylo stejné. Ve stejném čase bude zveřejněn také index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru v Německu (08:55 GMT) a eurozóně (09:00 GMT), jehož očekávané hodnoty jsou 62,6, resp. 59,0 bodů. Později v průběhu obchodování sledujte index spotřebitelských cen a míru nezaměstnanosti v eurozóně, u nichž jsou očekávané hodnoty 2,4 %, resp. 10,0 %.

Včera poněkud zklamaly osobní výdaje v USA, když za leden vykázaly pouze 0,2% nárůst oproti očekávaným 0,4 %. Investoři na akciových trzích, kteří si v poslední době udržují býčí náladu, se raději rozhodli zaměřit pozornost na osobní příjmy v USA, které dosáhly 1,0 % v porovnání s analytiky odhadovanými 0,4 %. V rámci této seance se tento údaj pro americké investory stal hlavním předmětem zájmu coby známka zlepšující se ekonomické situace a vyšších spotřebitelských výdajů v nadcházejícím období.

Dnes společnost Vivendi zveřejnila upravený čistý zisk za fiskální rok 2010 ve výši 2,72 mld. EUR ve srovnání s analytiky odhadovanými 2,70 mld. EUR. Zisky jí vyhnala nahoru poptávka po hrách „Call of Duty“ a „World of Warcraft“. Management společnosti se nechal slyšet, že investice v Brazílii se vyplácejí, a dále má v plánu převzít plnou kontrolu nad divizí placené televize Canal Plus skoupením menšinových podílů. Co se týká fúzí a akvizic, společnost Centro oznámila prodej svých nákupních středisek v USA za cca 9,4 mld. USD americké soukromé investiční společnosti Blackstone Group. Také realitní společnost Ventas se nedávno zaměřila na komerční nemovitosti. Tyto obchody naznačují, že investoři získávají důvěru v americký trh s komerčními nemovitostmi.

http://www.saxobank.cz/

0 komentářů: