04 února 2011

Panuje lunární klid, máme po Trichetově vystoupení a před zveřejněním počtu pracovních míst

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Většina Asie ještě slavila příchod nového lunárního roku, ale několik událostí si přeci jen vyžádalo pozornost – čtvrtletní prohlášení RBA o měnové politice a vystoupení N. Kocherlakoty z Fedu.
Vyznění zprávy RBA bylo obecně optimističtější, než trhy očekávaly – RBA očekává po nedávných záplavách a problémech s počasím větší potenciální růst ekonomiky a ve střednědobém výhledu inflaci v horní části pásma. Banka snížila svou prognózu HDP pro rok 2010 na 2,75 % (z 3,5 %), ale zvedla odhady na rok 2011 na 4,25 % (z 3,75 %). Index spotřebitelských cen odhaduje na 3,0 % (z 2,75 %), prognóza základních úrokových sazeb zůstává beze změny, pro rok 2011 na úrovni 2,75 % a pro rok 2012 na 3 %. AUDUSD po tomto zveřejnění posílil téměř až na 1,02.
N. Kocherlakota z Fedu očekává protivítr, který bude udržovat růst USA kolem 3 %, oproti 4 % tento rok, a uznal, že růst počtu pracovních míst byl „neuspokojivě pomalý“. (Na toto téma se včera zaměřil i B. Bernanke a naznačil, že „čistým“ indikátorem růstu bude zaměstnanost). V současně době nevidí žádný rozpor mezi duálním mandátem Fedu – cenovou stabilitou a maximální zaměstnaností, připustil, že inflace je příliš nízká, ale je optimistický, že letos stoupne asi na 1,5 %.
V Evropě dnes také čekáme relativně málo makrodat, jedinými zveřejněnými údaji budou ceny domů Halifax z Velké Británie a index poskytnutých služeb ze Švédska. J. C. Trichet z ECB dnes opět vystoupí ve Frankfurtu. Pak se veškerá pozornost zaměří na Severní Ameriku, odkud přijdou zprávy o zaměstnanosti v USA a Kanadě. Týden pak uzavře kanadský index nákupních manažerů Ivey.
Po té, co trhy ve čtvrtek velmi počítaly s (ještě výrazněji) jestřábí rétorikou guvernéra ECB Tricheta, došlo k velkému zklamání, když se na tiskové konferenci ukázal opak, a EUR se propadlo pod úrovně podpory. Trichet uvedl, že rizika vývoje ekonomiky stále nahrávají poklesu, a dodal, že inflace je omezená. Trhy se vzdaly části svých očekávání ohledně zvýšení sazeb, která nashromáždily dříve, a EUR sklouzlo na úrovně, které jsme naposledy viděli na konci minulého měsíce. Jinak byl na pořadu dne silný index nákupních manažerů ve službách a výkon UK posilující GBP. AUD ještě má oporu kvůli mírnějšímu dopadu cyklonu Yasi a vyšším cenám zlata, ale CAD podlehl nižším cenám ropy.
USD index získal pozdní podporu díky velmi silným číslům ISM mimo zpracovatelský průmysl (59,4, což je nejvyšší hodnota od května 2008), zatímco podnikové objednávky vzrostly v prosinci o 0,2 %. Týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti poskytl určitou úlevu, protože byl nižší než očekávání, i když stále vyšší než 400 tis. Americké dluhopisy klesaly a v jednom okamžiku výnosy z 10letého dluhopisu vzrostly na 3,54 %. Ben Bernanke je rozhodnutý „udržet inflaci na nízké úrovni“, což bylo trhy interpretováno jako mírné zpřísnění postoje, které pomohlo zpečetit pád dluhopisů. Wall Street uzavírala na poněkud vyšších úrovních v očekávání příznivějších zpráv o zaměstnanosti dnes v noci.

0 komentářů: