24 února 2011

Kvůli ropě jsou akcie nadále pod tlakem

http://www.saxobank.cz/

Evropské akciové trhy otevřou na nižších úrovních kvůli tomu, že cena ropy vyšplhala na 100 USD za barel. Napětí na Blízkém východě tlačí cenu ropy nahoru, což vyvolává tlak opačným směrem na akcie. Přesto ne všechny akciové tituly odepisují ztráty – ropné společnosti z tohoto vývoje evidentně profitují, zatímco letečtí přepravci jsou na tom mnohem hůř. Dnes ráno bude zveřejněna řada výsledků, mezi nejdůležitější patří Allianz (již zveřejněno), BASF (již zveřejněno), France Telecom (již zveřejněno) a RBS (07.00 GMT). Důležitým makroekonomickým údajem, který bude zveřejněn dnes dopoledne, je důvěra v eurozóně (10.00 hod GMT).


Hlavním tématem dneška bude pokračující napětí na Blízkém východě, které tlačí ceny ropy vzhůru a akcie naopak dolu. Přirozeně očekáváme, že producentům ropy jako jsou BP, Shell, Statoil a Total se nadále bude dařit, protože pro jejich zisky je tento vývoj příznivý. Mezi akciové tituly, na které má zdražování ropy naopak nejhorší dopad, patří letecké společnosti a z nich především nízkonákladoví přepravci, takže sledujte Ryanair, EasyJet a Air Berlin.

Své hospodářské výsledky zveřejnily společnosti Allianz, BASF a France Telecom. Společnosti Allianz a BASF zklamaly a výsledky France Telecom jsou naopak v souladu s očekáváními, takže i přes jinak dobrou výsledkovou sezónu tyto zveřejněné výsledky ceny akcií příliš nepodpoří. Jinak by naše naděje mohly chytit příznivý vítr po zveřejnění řady údajů týkajících se spotřebitelské důvěry v eurozóně. Podle konsensu by se spotřebitelská důvěra měla mírně zlepšit a my v tom jsme s trhy zajedno.

0 komentářů: