07 února 2011

FX Update: Pokračujícímu nakupování dolaru došel v Asii dech

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Během asijské seance včera zpočátku impulzivně posiloval dolar, k čemuž přispěly páteční údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství v USA, ovšem tomuto trendu brzy došel dech a po zbytek dne jsme sledovali průběžný pokles dolarového indexu (EUR se dostalo zpět nad úroveň 1,36, AUD se vrátil k 1,0150, USDJPY ovšem zřejmě zakotvil těsně nad 82,0).
Vzhledem k tomu, že v pátek byly všechny zraky upřeny na americké údaje o počtu pracovních míst mimo zemědělství, bylo obchodování před jejich zveřejněním utlumené. Následně se ale situace zcela obrátila. Protichůdné výsledky – nárůst pouze o 36 tis. pracovních míst oproti očekávaným 145 tis., který byl ovšem provázen propadem nezaměstnanosti na 9,0 % představujících 21měsíční minimum – vyvolaly mezi obchodníky nervozitu. Trhy se v první reakci zaměřily na neuspokojivé výsledky týkající se počtu pracovních míst mimo zemědělství (a na nárůst o pouhých 50 tis. pracovních míst v soukromém sektoru), ovšem po zohlednění vlivu počasí a po přihlédnutí k revizím směrem nahoru z předchozích měsíců udělaly ceny elegantní čelem vzad. Výnosy z amerických dluhopisů vzrostly, což vyvolalo silný tlak na posilování amerického dolaru, jehož index se dostal zpět na úrovně vykazované koncem ledna.
Pokud jde o vliv další zveřejněných údajů, o britskou libru byl větší zájem po neočekávaném nárůstu britských Halifax cen domů, které se rozcházely s podobnými daty od jiných poskytovatelů. Aktivita CAD byla zmatená v důsledku dat, která jako by byla negativní kopií amerických údajů – silný nárůst počtu pracovních míst provázený neočekávaným nárůstem nezaměstnanosti, ke kterým se přidal ještě velmi slabý index nákupních manažerů Ivey. V důsledku těchto vlivů USDCAD nakonec uzavíral téměř beze změny.
Většina asijských center vyjma Tchaj-wanu a Číny, které zůstávají do úterka, resp. do středy, mimo provoz, se dnes po dlouhé přestávce vyvolané oslavami nového lunárního roku vrátila do práce a jsou připravena strávit dozvuky páteční seance.
Co se týče dat, důležité byly australské maloobchodní tržby za prosinec, které tak trochu zklamaly. Vyšly na úrovni +0,2 % m/m, která se nepřiblížila očekávané hodnotě +0,5 %, ovšem, jak tomu často u prosincových údajů bývá, tento propad se dá snadno vysvětlit sezónními faktory. Na AUD se projevila dokonce i mírná revize listopadových čísel směrem vzhůru. Mezitím se počet volných pracovních míst v Austrálii a na Novém Zélandu i přes záplavy ve státě Queensland zvýšil na dvouleté maximum. Znamenalo to nepřetržitý dvanáctiměsíční růst a počet volných pracovních míst tak byl nejvyšší od prosince 2008.
O další směřování měn se bude muset postarat Evropa, protože Asie není schopna posilování dolaru udržet. Ze zveřejňovaných dat se můžeme těšit na švédskou rozpočtovou bilanci, norskou průmyslovou výrobu, spotřebitelskou důvěru Sentix v eurozóně a německé podnikové objednávky. Ve srovnání s pátkem je severoamerická seance klidná, jediným zveřejněným údajem dnes bude počet stavebních povolení vydaných v Kanadě. (Nenechte si ujít nejnovější projevy Axela Webera a Yvese Mersche z ECB.)

0 komentářů: