15 února 2011

Equity Kickoff: Spousta údajů, ale trvalý směr je nepravděpodobný

www.saxobank.cz
Peter Garnry, Equity Strategist
Evropské akciové trhy stejně jako asijské otevřou v úterý na stejné úrovni poté, co údaje z Číny ukázaly, že se inflace o něco zpomalila. Dnešní obchodování bude velmi rušné, ale je nepravděpodobné, že v něm vzhledem k množství očekávaných dat najdeme příliš trvalého směru.
Ve Velké Británii očekáváme, že celková zveřejněná inflace (09:30 GMT) dosáhne 4 % ve srovnání s minulými 3,7 %, a to se odrazí na cenách, což bude na Bank of England vyvíjet tlak při jejích nadcházejících rozhodnutích o úrokových sazbách. Očekáváme, že HDP eurozóny za čtvrté čtvrtletí (10:00 GMT) mezičtvrtletně vzroste o 0,4 %, což představuje mírné zvýšení oproti minulé hodnotě 0,3 %. Později v průběhu obchodování (13:30 GMT) budou zveřejněny lednové maloobchodní tržby v USA, očekává se růst o 0,7 % ve srovnání s předchozími 0,6 %, což naznačuje, že se situace amerických spotřebitelů poněkud zlepšuje. Celkově vykážou ekonomická data mírné zlepšení v Evropě i v USA, nejsme si ale jistí, zda to vyvolá nárůst v dnešním obchodování, jedině že by výsledná data byla opravdu vysoká.
Poté, co se obchodování v USA na noc uzavřelo, snížila společnost FedEx svoji prognózu čtvrtletních výsledků kvůli rostoucím cenám pohonných hmot a špatnému počasí, které ovlivňuje provoz společnosti. Společnost však jedním dechem prohlásila, že i nadále vylepšuje pozici svého podnikání ve všech segmentech a regionech.
Společnost Foster uvedla, že za první pololetí činí její čistý zisk 312 mil. AUD oproti analytiky odhadovaným 352,5 mil. AUD, protože jí klesly tržby o 6,7 %. Management se vyjádřil, že v dubnu nechá akcionáře hlasovat o vyčlenění části podniku zabývající se produkcí vín, která celosvětově zaujímá druhé místo, a zaměří se více na činnosti související s produkcí piva. Foster očividně jedná pod tlakem a několik deníků přineslo zprávy o tom, že tato situace by mohla přilákat nabídky od konkurentů, jako je SABMiller a Asahi Breweries.
Bank of East Asia zveřejnila čistý zisk za celý fiskální rok ve výši 4,2 mld. HKD ve srovnání s očekávanými 2,6 mld. HKD, a to hlavně díky půjčkám Číně, největšímu trhu banky mimo Hong Kong, a nižšímu poměru ztrátových úvěrů. Banka očekává, že se marže dostanou pod tlak, protože čínští představitelé zodpovědní za měnovou politiku pravděpodobně dále zpřísní kapitálové požadavky a zpomalí ekonomiku prostřednictvím zvýšení úrokových sazeb.
Francouzská energetická společnost EDF uvedla, že její čistý zisk za rok 2010 dosáhl 1 mld. EUR oproti odhadované výši 2,34 mld. EUR poté, co snížila svou přítomnost na trhu s energiemi v USA a v Itálii. Nicméně zisk před úroky a zdaněním (EBIT) v souladu s odhady vzrostl o 4,4 % na 16,6 mld. EUR a společnost si pro rok 2011 klade za cíl růst zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) v rozmezí 4-6 %.

0 komentářů: