17 února 2011

Equity Kickoff: Fed podpořil sentiment. Překonaly akcie gravitaci?

http://www.saxobank.cz/
Peter Garnry, Equity Strategist
Evropské akcie otevřou ve čtvrtek beze změny, neboť po zlepšení výhledu americké ekonomiky Fedem našel sentiment během asijského obchodování půdu pod nohama a důvěra v oživení vzrostla, přestože z trhu práce stále přicházejí ponuré zprávy.
Před otevřením trhu se nemění ani britské futures, zatímco index Hang Seng posílil o 0,1 %. Všechny důležité hospodářské výsledky byly zveřejněny ještě před otevřením trhu. Nejdůležitějšími makroekonomickými údaji dnešního dne jsou index spotřebitelských cen (13:30 GMT) a počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA (13:30 GMT), spotřebitelská důvěra v eurozóně (15:00 GMT) a americké předstihové ukazatele (15:00 GMT).
Zdá se, že investoři se dostali do spirály optimismu, v níž jakékoli špatné zprávy nemají žádnou váhu, zatímco nejmenší náznak dobrých zpráv vysílá akcie do stratosféry. Ekonomická data ze včerejška přinesla spíše zklamání. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Velké Británii stoupl, míra nezaměstnanosti v Británii se nehne z 7,9 %, předstihové ukazatele v Kanadě ztratily momentum a index cen výrobců v USA očištěný o ceny potravin a energií poklesl v lednu o 0,1 %. Nehledě na tato čísla stačila k růstu cen akcií jen skutečnost, že Fed zlepšil výhled americké ekonomiky.
Stále máme za to, že akcie jsou ve srovnání s výnosy dluhopisů výrazně pod tržní hodnotou, podíváte-li se na schopnost společností generovat zisk, a to i pokud vezmeme v úvahu rostoucí inflaci. S tím, jak se ceny ropy blíží 104 USD za barel, vznikají obavy ohledně Číny, všude na světě roste inflace, rýsují se rizika na americkém trhu obecních dluhopisů a evropská ekonomika čelí vážným problémům, by akcie měly nepatrně kontrahovat, aby přiměřeněji odrážely mapu globálních rizik.
Co se týče novinek ohledně zisků společností:
• Společnost Nestlé vykázala za fiskální rok čistý příjem ve výši 34,2 mld. CHF (oproti odhadům analytiků ve výši 35,1 mld. CHF), což představuje organický růst 6,2 %. Podle vedení společnosti začal rok 2011 opět dynamicky.
• Společnost Swiss Re vykázala za čtvrté čtvrtletí čistou ztrátu příjmů v hodnotě 725 mil. USD (oproti odhadům analytiků na úrovni 254,6 mil. USD).
• Společnost ABB vykázala za čtvrté čtvrtletí čistý zisk v hodnotě 700 mil. USD (očekávalo se 701 mil. USD) a oznámila další úspory nákladů v roce 2011 překračující 1 mld. USD. Vedení společnosti si v roce 2011 věří a spatřuje celou řadu příležitostí k růstu.
• Společnost BNP Paribas vykázala za čtvrté čtvrtletí čistý zisk v hodnotě 1,55 mld. EUR (oproti odhadům ve výši 1,71 mld. EUR).

0 komentářů: