01 února 2011

Equity Kickoff: Američtí spotřebitelé zachraňují situaci

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy otevřou v úterý výše, protože pondělní údaje týkající se americké osobní spotřeby ukázaly na jednoznačný růst, což přes noc vedlo k posilování trhů. Napětí v Egyptě bylo na chvíli odsunuto do pozadí, rychle se ovšem zase může vrátit do středu pozornosti.
Nad očekávání příznivé údaje o osobní spotřebě v USA a dobré hospodářské výsledky společnosti Exxon včera stačily na to, aby napětí v Egyptě odsunuly na střídačku. Nechuť k riziku může být dnes odstavena na vedlejší kolej, přesto se však může kdykoli vrátit.
V úterý budou na pořadu dne zejména hospodářské výsledky BP, které budou zveřejněny v 7:00 h GMT, dále výsledky společnosti Pfizer, které se očekávají před otevřením americké seance, a výsledky United Parcel Service ve 12:45 h GMT. V 8:55 h GMT nás také čekají údaje o německé nezaměstnanosti a v 15:00 h GMT americký index aktivity ve zpracovatelském sektoru (ISM).
Již na začátku roku jsme vyjadřovali přesvědčení, že propad cen akcií BP je přehnaný a že tato společnost vypadá velmi atraktivně. Nyní nastal čas, aby BP ukázala, že její firemní mechanismus skutečně funguje a očekávání trhu se ubírají stejným směrem. Oproti vykázané hodnotě 0,861 USD očekáváme EPS na úrovni 1,129 USD na akcii. U tržeb pak čekáme nárůst z 239,272 mld. na 299,439 mld. USD. Těžařské firmy, jako např. včera Chevron nebo Exxon, zřejmě rády překvapují vzestupnými tendencemi, což v poslední době potvrdily i výsledky ostatních společností. Takže zde očekáváme pozitivní výsledek. Ještě důležitější je, že trh (a také Saxo) očekávají obnovení výplaty dividend ze strany BP.
Zajímavé budou výsledky společnosti Pfizer, a to vzhledem k potížím, kterými prochází v souvislosti s rezignací generálního ředitele Jeffreyho Kindlera a s vypršením patentové ochrany nejprodávanějšího léku na světě, Lipitoru. Trhy očekávají pokles EPS z 0,540 USD na akcii ve 3. čtvrtletí na 0,459 USD ve 4. čtvrtletí, ovšem tržby podle odhadu vzrostou z 16,171 mld. USD na 16,907 mld. USD. Na rozdíl od farmaceutických firem obecně má Pfizer problémy s negativní marží. Trhy od dnes zveřejňovaných výsledků společnosti Pfizer očekávají dvě věci. Zaprvé, aktualizaci zisků odhadovaných na rok 2012 (po ztrátě patentu na Lipitor) a informace o případných záchranných fúzích či licenčních ujednáních. A zadruhé, informace o plánovaných úsporných opatřeních.

0 komentářů: