11 února 2011

Aktuální dění na devizových trzích: Asijské trhy nervózní ze situace v Egyptě

www.saxobank.cz
Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets
Asijská seance byla volatilnější, než se očekávalo. Důvodem byl překvapivý tah ze strany Bank of Korea, která ponechala úrokové sazby na nezměněné úrovni, a nejasná situace v Egyptě.
BoK ponechala sazby na úrovni 2,75 %, i když podle vyjádření šéfa BoK na následné tiskové konferenci nešlo o rozhodnutí jednomyslné. Vzhledem k nedávnému zvýšení sazeb v Číně a přetrvávajícímu boji asijských zemí s inflací očekával trh zvýšení o 25 bazických bodů a odrazem toho byl i pokles na dluhopisových trzích. Další překvapení přišlo z Vietnamu, který oznámil devalvaci dongu o 8,5 % a zúžení povoleného obchodního pásma kolem středového hladiny ze 3 % na 1 %. Vzhledem k tomu, že vietnamský trh je malý a uzavřený, však k žádné výraznější reakci nedošlo.
Na asijských trzích panovala po celý den nervozita způsobená situací v Egyptě, která před nadcházejícím víkendem ještě více podpořila příklon k „bezrizikovým“ transakcím. Nejasnosti ohledně dalšího setrvání prezidenta Mubaraka ve funkci (prozatím předá pravomoci svému viceprezidentovi, ale neodstoupí) spolu s analytickým článkem společnosti Stratfor ohledně možného chování egyptské armády vyvolaly určitou nervozitu a veškeré zraky se budou za rozbřesku upírat ke Střednímu východu.
V americkém a evropském obchodování je USD už zase v oblibě, získal zpět vše, co ztratil předchozí den, a dolarový index se dostal na maximum z minulého pátku. Důvody tohoto pohybu? O něco méně povzbuzující data z eurozóny, rostoucí spready u dluhopisů zemí na periferii eurozóny (předtím, než ECB údajně zasáhla a nakoupila portugalské dluhopisy) a silnější data z USA, která jsme všichni vzali v úvahu. USD si také vedl dobře vůči CHF, který byl stlačen mnohem nižším švýcarským indexem spotřebitelských cen, zatímco GBP ignorovala slabší údaje ze zpracovatelského průmyslu a prohlášení BoE o tom, že sazby se měnit nebudou.
Týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti z USA poprvé za letošní rok klesly pod úroveň 400 tisíc (zprůměrujeme-li je však s prudkým nárůstem z minulého týdne, jsou stále ještě nezdravě nad touto úrovní), ale stačilo to, aby si USD dal oddech. Pokračujících žádostí bylo o něco méně, než předpokládala prognóza, klesly z 3 935 tis. minulý týden na 3 888 tis. Pokud jde o další data, velkoobchodní zásoby v USA přinesly silnější údaj, který předčil očekávání, ale reakce na Wall Streetu byla tlumená, S&P posílil jen o 0,07 % a Nasdaq o 0,05 %, poté co utrpěl na začátku obchodování těžké ztráty.
V Evropě bude jen o trochu živěji, díky dnes plánovaným zveřejněním německého indexu spotřebitelských cen a velkoobchodních cen a britského indexu výrobních cen vstup/výstup. Týden zakončí obchodní data z Kanady i USA, spolu s předběžným nástinem indexu spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan na únor.
Hezký víkend.

0 komentářů: