31 ledna 2011

Zhodnocení ledna 2011

Ole S Hansen, Senior Manager, www.saxobank.cz
V tomto přehledu se zaměříme na to, co hnalo během ledna ceny komodit různými směry. Světová ekonomika stále roste a MMF tento týden zvýšil odhad světového ekonomického růstu na 4,4 procent z předchozích 4,2 procent.
Jasné je také to, že inflace způsobená vyššími cenami energií a potravin roste a v dalších měsících se bude pravděpodobně ještě zvyšovat. Prostředí nízkých úrokových sazeb, zvláště v USA, které podporuje ceny akcií, podpořilo také růst cen komodit.
Nejhorší výkon v rámci akciových trhů ukázaly země skupiny BRIC s vyjímkou Ruska. Na svědomí to má vyšší inflace a starosti o další utahování měnové politiky, zvláště v Číně. Pro další vývoj cen komodit je klíčové právě to, jak si Čína poradí s dalším omezováním ekonomického růstu.
V Evropě se Itálii, Španělsku a Portugalsku podařilo prodat dluhopisy a napětí vyvolané obavami ze státních dluhů povolilo. Na to následovala první úspěšná aukce evropských dluhopisů, která byla dokonce přeupsána. Euro se odrazilo od svých lednových minim a dolar proti koši ostatních měn ztratil téměř 5 procent.
Na komoditních trzích jsme zaznamenaly úbytek dlouhých spekulativních pozic, měřeno CFTC. Zejména to bylo patrné v energiích a drahých kovech.
Index Reuters Jeffries CRB za celý měsíc nezaznamenal téměř žádnou změnu, rozdíly jsou mezi jednotlivými komoditami. Zatímco bavlna, kakao a cukr rostly, drahé kovy ztratily.

Cena bavlny pokořila nová rekord. Produkce z jižní polokoule se na trh nedostane dříve než v dubnu a trh tak pociťuje její nedostatek. Ceny se za minulý rok více než zdvojnásobily, když se rostoucí nabídka zkombinovala s nepříznivým počasím, které způsobilo pokles úrody.

Kakao má za sebou nejsilnější rally za poslední tři roky a dosáhlo nového maxima na uplynulých 12 měsíců. Na trhu panovaly obavy z přerušení dodávek z Pobřeží Slonoviny, největšího světového producenta. Nově zvolený prezident nařídil zastavit na měsíc dodávky, aby odstavil od fondů úřadujícího prezidenta, který odmítl uznat ve volbách porážku. Ceny rostou, jak více než 80 procent objednaného množství nemůže na světové trhy.
Spotová cena vepřového masa dosáhla dvouletých maxim poté, co Asii zasáhla nehorší vlna slintavky a kulhavky za posledních 50 let. To vedlo k tlaku na růst amerického exportu a cen. Jižní Korea dokonce musela utratil 25 procent stád.

Vyšší ceny potravin byly jedním z faktorů, které spustily vlnu násilí v severní Africe a na střením Východě. To v důsledku přimělo vlády po celém světě vytvářet zásoby potravin jako je pšenice, rýže a cukr ve snaze zabránit dalším sociálním nepokojům a ztlumit panické nákupy a inflaci. Ceny pšenice se dostaly na téměř tříletá maxima a překonaly úrovně z období sucha v Rusku během loňského léta. To vše po té, co některé země oznámily extra nákupy. Navíc po propadu loňské produkce drží nyní většinu kvalitní pšenice Spojené Státy a i to žene nahoru ceny a export.
Mezi energetickými komoditami zůstává nadále zarážející spread mezi ropou WTI a severomořskou Brent. Během ledna překonal Brent ropu WTI o více než 10 procent a oslabil tak status ropy WTI coby světového benchmarku.

Pokud se podíváme na mezinárodní ropné indexy jako je Oman Crude, African Bonny Light a Light Lousiana Sweet, tak je jasné, že spotová cena ropy WTI se jeví jako poměrně levná. To je způsobené přebytkem nabídky v Cushingu v Oklahomě, kde je centrální skladiště pro ropu WTI. Momentálně se očekává, že tento problém se vyřeší během toku 2012, kdy produkce z Kanady povede do Mexického zálivu potrubím a nebude se muset skladovat, ale půjde na export.
S jarem by na severní polokouli také mělo dojít k poklesu poptávky. V Cushingu už teď zaznamenali nový rekord ve výši 37,7 milionů barelů a tak můžeme jen těžko očekávat n následujících měsících posun. To se také odráží na spotové ceně a na ceně s dodávkou za 6 měsíců. Od prosince se tento spread rozšířil z 80 centů na 850 centů a fondy ETF tak díky tomu při rolování future kontraktů ztrácí.
Mezinárodní agentura pro energii předpovídá, že poptávka poroste o 1,4 milionů barelů na 89,1 milionů barelů po té, co v roce 2010 vzrostla o 2,75 milionů barelů, nejsilněji za 30 let. Na druhé straně ale upozorňuje na to, že vysoká cena ropy může omezit ekonomické oživená OPEC přesto neoficiálně zareagoval a zvýšil produkci. Jejich cílem není rychle rostoucí cena ropy a tak raději spolu s pokračujícím oživením uvolní dodatečnou kapacitu ve výši cca 5 milionů barelů denně.
Zlato a stříbro jsou na konci výkonnostní tabulky a aspirují na první mesíšní ztrátu za více jak 6 měsíců a nejdelší ztrátové období za téměř rok. Investoři se stahovali z pozic s tím, jak rostly akcie a klesalo napětí kolem evropských státních dluhů. Zlato za rok 2010 silně rostlo díky rostoucím obavám z inflace a když se tak stalo, investoři realizují zisky, protože očekávání je již zapracováno v cenách.

Pro další výhled zůstávají klíčové objemy, které proudí do a z ETF fondů, protože hodně hedgeových fondů a manažerů je zainvestováno do zlata a stříbra právě přes tyto produkty. Během ledna investice skrz zlaté ETF poklesly o 77 tun na 2 047 tun, šlo o zajištění a likvidaci pozic. 200 denní klouzavý průměr na zlatě se přiblížil hodnotě 1285 USD bud dokáže pokles ceny zastavit nebo spustí další výprodeje.

0 komentářů: