12 ledna 2011

Vytlačování krátkých pozic v EUR pokračovalo,

zatímco Japonsko oznámilo své plány nakupování vládních dluhopisů eurozóny
________________________________________

Komentáře k dění na trhu:
Vytlačování krátkých pozic v EUR z minim pondělní asijské seance přesáhlo včera do evropského a amerického obchodování na pozadí odmítnutí toho, že Portugalsko bude muset požádat o finanční pomoc, a ujištění německého ministra financí Schaeubleho, že Německo bude EUR hájit. ECB také nakupovala evropské dluhopisy a pomohla tak stlačit spready, zatímco ministerstvo financí Japonska oficiálně oznámilo, že Japonsko může v brzké době zvýšit svou angažovanost v eurozóně. Dobré zprávy přicházely také z Řecka, které ohlásilo úspěšné snížení rozpočtového schodku o 37 %, což je více než dříve stanovený cíl na úrovni 33,5 %.

Během americké seance nebyla zveřejněna žádná vzrušující data z USA, ale komentáře členů Fedu trochu zchladily vyhlídky růstu americké ekonomiky – Lockhart řekl, že očekává další překážky na cestě oživení, zatímco Yellenová uvedla, že normalizace rozvahy Fedu může trvat až 7 let. Po odrazu ke konci seance uzavřela Wall Street na nižších hladinách již třetí ztrátový den v řadě, avšak společnost Alcoa, která jako první zveřejnila své výsledky za 4. čtvrtletí, zajistila pozitivní překvapení, které umožňuje předpokládat návrat růstového momenta.
Kalendář událostí v Asii zel také opět relativní prázdnotou, přičemž hlavní událostí byla listopadová australská obchodní bilance. Obchodní přebytek se z revidovaných 2,5 mld. AUD smrsknul na 1,9 mld. AUD. K poklesu přispěl jak vyšší dovoz, tak nižší vývoz. Hrozí, že další posun dolů nastane v prosincových údajích, jelikož čínský index nákupních manažerů zaznamenal sníženou aktivitu a záplavy ve státě Queensland mohou mít na tento údaj také dočasný dopad.
Po včerejších slabých údajích týkajících se cen nemovitostí dnešek přinesl další zprávy, které britské ekonomice způsobily zklamání. Údaje Britského obchodního konsorcia ukázaly, že maloobchodní tržby šly poprvé za osm měsíců dolů, protože na nákupech zákazníků v předvánočním období se nepříznivě podepsalo špatné počasí. Tržby za stejné zboží meziročně spadly o 0,3 %. Britská obchodní komora přišla nezávisle s prognózou 0,4-0,5% růstu za 4. čtvrtletí ve srovnání s 0,7% navýšením ve 3. čtvrtletí a dále pomalejšího 0,2% mezičtvrtletního růstu za 1. a 2. čtvrtletí 2011 vlivem zvýšení DPH a škrtů ve vládních výdajích. GBP během asijské obchodní seance průběžně oslabovala z maxim dosažených na začátku nového roku.
EUR v Asii také vzrostlo, když se trhy zaměřily na slova japonského ministra financí Y. Nody uvádějící, že Japonsko má v plánu kupovat evropské dluhopisy (novinové titulky bezpochyby omílaly prohlášení ministerstva financí z dnešní noci – viz výše). Když však ministr financí dodal, že k nákupu budou využity stávající rezervy EUR, došlo k poklesu EUR z dvoudenního maxima ve výši 1,2990.
V Evropě se můžeme těšit pouze na švédské údaje týkající se produkce v oblasti služeb. Severoamerická seance zahájí optimismem malých podniků v USA, po němž bude následovat kanadská započatá výstavba a americké velkoobchodní zásoby. Šéf filadelfského Fedu Ch. Plosser promluví na téma hospodářského výhledu.

0 komentářů: