05 ledna 2011

Vybírání zisků povede k otevření na nižších úrovních, pak by mohl následovat zvrat

Očekává se, že evropské akciové trhy otevřou ve středu níže, a to na pozadí prohlášení představitelů Fedu, že k ekonomickému růstu sice dojde, ale QEII bude i přesto zapotřebí. Budeme tedy otevírat na nižších úrovních, ale během dne očekávejme zvrat, protože vzestupný trend je stále velmi silný. Zveřejňovanými údaji, které jsou dnes na programu a které mají potenciál zahýbat trhem, jsou v eurozóně kompozitní index nákupních manažerů v 9:00 GMT a nové průmyslové objednávky v 10:00 GMT.
Po oznámení stanoviska Fedu ke QEII jsme přes noc zaznamenali určité oslabení hlavních indexů, ve skutečnosti se však jedná pouze o běžné vybírání zisků po řadě dnů s velmi solidními nárůsty. Jelikož jsme pevně přesvědčeni o pokračování vzestupného trendu, jde pouze o korekci, která obvykle naznačuje příhodnou příležitost pro vstup na trhy.
V 9:00 GMT bude zveřejněn kompozitní index nákupních manažerů v eurozóně a očekává se, že zůstane na stejné úrovni jako minule, tj. 55,0. Na tom se s trhy shodujeme a nepředpokládáme, že by jimi tento údaj zahýbal. V 10:00 GMT však budou zveřejněny nové průmyslové objednávky v eurozóně, které jsou mnohem důležitější než kompozitní index nákupních manažerů. Očekáváme, že meziměsíční odečet tohoto údaje oproti -3,8 % z minula vzroste na 1,5 % a meziroční údaj bude tento trend následovat ze 13,5 % na 18,4 %. Mezi novými průmyslovými objednávkami a mírou nezaměstnanosti existuje velmi přímý vztah (i když se zpožděním), a tento údaj je proto velmi zajímavý. Zhruba souhlasíme s očekáváním trhů, což jim dodá energii a povede k ještě výraznějšímu zvýšení rizikového apetitu (růst akciových trhů), ovšem pokud bude zveřejněný údaj zklamáním, může se tento vzestupný trend zastavit.
Náš postoj k jednotlivým sektorům zůstává stejný jako ve starém roce (bez ohledu na nedávnou korekci) – akcie čeká jízda směrem vzhůru. Stále upřednostňujeme expozici v procyklických sektorech jako je energetika, suroviny a finance. Co se týče surovin, zaměřujeme se opět na těžební společnosti a stále upřednostňujeme velké hráče typu Rio Tinto, BHP Billiton a Xstrata. V energetickém sektoru dáváme přednost společnostem zabývajícím se průzkumem a těžbou jako BP, BG Group a Total. V oblasti financí upřednostňujeme banky typu RBS, Barclays a Lloyds.

0 komentářů: