14 ledna 2011

FX Update: Prolamování rezistencí přináší euro medvědům další horké chvilky

www.saxobank.cz
Asií kolují zvěsti o brzkém zvýšení úrokových sazeb chystaném v Číně
Komentáře k dění na trhu:
Euro medvědi prožívali během včerejší seance další horké chvilky, neboť souhra několika faktorů vyústila v prudké posilování jednotné měny, která si vůči americkému dolaru polepšila o přibližně 2 %. Tuto lavinu vyvolaly úspěšné aukce španělských a italských dluhopisů (španělské aukce se údajně z poloviny zúčastnili kupci ze zámoří – děkujeme ti, Číno) a následně ji podpořila ještě tisková konference ECB. J. C. Trichet vyjádřil přesvědčení, že stávající úrokové sazby jsou odpovídající a že rizika hrozící růstu se mírně snížila, což je oproti minulému měsíci pokrok. Zároveň však také poznamenal, že v současné době působí krátkodobý tlak na zvyšování cen – vyjádřil tak v rozporu s očekáváními trhu postoj, který se nesl více v jestřábím duchu, a dostal pod tlak sazby na předním konci evropské výnosové křivky. Později se také hovořilo o zdvojnásobení evropského krizového fondu na 1,5 bln. EUR, i když v jiných vyjádřeních se diskuse na toto téma odmítá. Posilování EUR se zastavilo těsně pod 55denním a 100denním pohyblivým průměrem.
Jinak BoE sice nic neudělala ani neřekla, ale GBP se i tak svezla s posilováním EUR, a to i přes údaje o průmyslové výrobě, které nenaplnily očekávání. Zveřejněná americká data přinesla smíšené zprávy. Zprávy týkající se zaměstnanosti moc povzbudivé nebyly, protože týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti zaznamenal v tomto týdnu ošklivý skok na 445 tis., což je nejhorší týdenní výsledek od loňského října. Index výrobních cen vykazoval méně deflačních tendencí. Oproti očekávanému údaji +0,8 % bylo zveřejněno +1,1 % meziměsíčně. Americká obchodní bilance přitom v listopadu vykázala nižší deficit na úrovni 38,3 mld. USD, ten ovšem po očištění o inflaci vzrostl na 45,2 mld. Obecně zaznamenaly Spojené státy pokles, neboť index se dostal zpět na úrovně ze začátku ledna. Pro Wall Street to byl mírně negativní den, ovšem po skončení obchodování byly oznámeny nad očekávání dobré výsledky Intelu, což tomuto titulu přineslo posílení.
Seance v Asii byla poklidná. Zveřejněna nebyla téměř žádná data, takže aktivita zůstávala utlumená. Po prudkém poklesu z minulé noci měl dolar i přes průběžný prodej tendenci k okrajovému vzestupu. Asijské burzy byly většinou v červených číslech, přičemž nejhorší výsledky zaznamenali v Singapuru, a to po nočním oznámení celé řady opatření, která mají zabránit spekulacím s nemovitostmi. Kolovaly také fámy o možném zvýšení sazeb v Číně, ke kterému by mohlo dojít dnes večer – 50 bb u sazeb a 100 bb u poměrů rezerv – což byl další příspěvek na téma „ruce pryč od rizika“.
V Evropě zahájí zveřejňovaná data index spotřebitelských cen v Německu a v eurozóně, po němž budou následovat výrobní a dovozní ceny ve Švýcarsku, index produkčních cen ve Velké Británii a obchodní bilance EU. Také severoamerická seance bude nabitá událostmi, neboť týden bude v USA zakončen indexem spotřebitelských cen, předběžnými maloobchodními tržbami, průmyslovou výrobou a využitím kapacit, indexem spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity a podnikovými zásobami
Přeji příjemný víkend.

0 komentářů: