26 ledna 2011

FX Update: GBP zůstává před zasedáním BoE v propadu

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz
Ve světlech reflektorů se včera ocitla GBP, když naprosté zklamání ohledně vývoje HDP způsobilo propad této měny oproti americkému dolaru o přibližně 250 bodů. Velká Británie vykázala ve 4. čtvrtletí mezičtvrtletní propad HDP o 0,5 %, což je výrazně pod očekáváným nárůstem +0,5 % a pod +0,7 % dosaženými v předchozím čtvrtletí. I když přihlédneme k velkým mrazům, které se na ekonomice podepsaly v závěru čtvrtletí, je to tristní výsledek. Jedinou útěchou může být míra ročního růstu, která stále meziročně dosahuje +1,7 %. Trhy rychle zchladily očekávání na zvýšení úrokových sazeb BoE, která se již po projevu A. Posena před pár dny nesla ve více holubičím duchu.
Posun GBP měl dopad i na jiné měnové páry a i obchodování EURUSD se vyznačovalo zvraty, přičemž k počátečnímu oslabování tohoto páru přispěl svým prohlášením E. Nowotny z ECB, který uvedl, že v první polovině roku 2011 nebude ECB uvažovat o žádných změnách úrokových sazeb; ovšem pár nakonec našel pevnou půdu pod nohama poblíž úrovně 1,3570 a vyhnal krátkodobé stop-lossy až k 1,37. Stejným vývojem procházel také AUD, který zpočátku oslaboval za přispění klesajících cen zlata, ovšem později si našel zase cestu zpět a posílil až na úroveň okolo 0,99. Mezitím známý analytik sledující chování RBA Terry McCrann údajně uvedl, že příštím krokem RBA „by možná mohlo být“ snížení úrokových sazeb…..hmmmm.
Pokud jde o data, důvěra spotřebitelů v USA zdravě posílila z 60,6 bodu oproti 53,3 bodu vykázaným minule, ovšem týdenní index spotřebitelské důvěry ABC se vydal opačným směrem a sklouzl zpět na -44 bodů z předchozích -43 bodů. Indexy cen domů se potýkaly s menšími problémy – ceny podle S&P/CaseShiller meziměsíčně klesly o 0,54 %, zatímco index cen domů FHFA zůstal beze změny. Také index výrobní aktivity richmondského Fedu spadl z posledně uvedené hodnoty 25 na 18, a nedosáhl tak ani na předpokládanou úroveň 22.
Australské trhy dnes byly kvůli Australskému dni, což je státní svátek, uzavřeny, takže aktivita na asijských trzích byla opět utlumená. Zveřejněné údaje se omezily na data druhého řádu z Japonska a Nového Zélandu. Americký prezident Barack Obama ve své zprávě o stavu unie požádal pro následujících pět let o zmrazení ročních nemandatorních domácích výdajů, což by během jedné dekády mělo snížit schodek státního rozpočtu o 400 mld. USD. Dále také navrhl zjednodušení daňového systému pro firmy, vyřešení všech mezer v daňových předpisech a vytvoření spravedlivých pravidel pro všechny, díky čemuž by v důsledku dosažených úspor bylo nakonec možné snížit daňové sazby. Kromě výše uvedeného nedošlo k žádným událostem, které by trhy zahýbaly.
Když obrátíme pozornost k Evropě, máme tu německé dovozní ceny a švédskou obchodní bilanci. Co se týká centrálních bank, na pořadu dne je zápis ze zasedání BoE (že by další holubičí vrkání?), zatímco norská centrální banka zasedne, aby projednala měnovou politiku (nečeká se žádná změna od stávajících 2 %, ale že by byl výhled optimističtější?). V rámci americké obchodní seance očekáváme, že ve středu pozornosti budou prodeje nových domů a kanadský index cen domů. Fed pořádá své první letošní zasedání a my se zde můžeme seznámit s Johnovými očekáváními a sledovat je/poslechnout si je.

0 komentářů: