21 ledna 2011

Equity Kickoff: Pravděpodobná podpora v podobě výsledků německého průzkumu IFO

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy jsou na počátku pátečního obchodování na mírně nižších úrovních, ale očekává se, že oporou jim budou příznivé výsledky německého průzkumu IFO, které budou kompenzovat obavy z možného zvýšení sazeb v Číně.
Německý průzkum IFO, jehož výsledky budou zveřejněny v 9:00 GMT, je nejlepším předstihovým ukazatelem pohybů na většině evropských akciových trhů. Všeobecná očekávání trhu se přiklánějí spíše k nárůstu, a pokud bude taková i realita, mohlo by to trhy posunout o něco výše.
Tento týden se vynořily obavy, že rozvíjející se trhy začnou zvyšovat úrokové sazby, aby udržely na uzdě inflaci, což by způsobilo určitou korekci na místních akciových trzích. Mělo by to vliv na očekávané výnosy, ale musíme si uvědomit, že mezi zeměmi rozvíjejících se trhů jsou značné rozdíly. Není pochyb o tom, že Čína bude vykazovat pomalejší růst, protože bude muset bojovat s inflací, ale Čína a země BRIC obecně nejsou místy, kde bychom měli nyní hledat hodnotu. Z hlediska investic se rozhlížejte spíše v zemích NEMA, tj. na nově se rozvíjejících trzích, v malých méně známých zemích. V rámci indexu MSCI EM byly jednoznačně motorem loňského oživení cen a my očekáváme, že ani letos tomu nebude jinak. Index MSCI EM loni zaznamenal slušný zisk ve výši téměř 18 %, i když zůstal hluboko pod průměrným výkonem velkých akciových trhů v Brazílii a Číně.
Index S&P500 včera prolomil desetidenní pohyblivý průměr a uzavíral pod ním. Pro zásadní obrat jsou obvykle zapotřebí dvě věci: 1) prolomení významného trendu a 2) výrazný sloupec ukazující na zvrat. Tyto podmínky splněny nebyly, ale sledujte pohyb cen kolem tohoto desetidenního pohyblivého průměru, neboť vám prozradí, jakým směrem se trhy v následujícím období vydají.
Dnes jsou zveřejňovány výnosy společností Schlumberger (11:00 GMT), General Electric (11:30 GMT) a Bank of America (12:00 GMT). Výsledky společnosti Schlumberger ukážou, jaká je situace v servisních službách pro ropné společnosti, a pokud budou oznámena příznivá čísla, sledujte také souběžné pohyby u společnosti Halliburton z USA a u norských společností Seadrill a Acergy. Nejdůležitější je ovšem General Electric, ta je nejlepším ukazatelem stavu americké ekonomiky, protože působí prakticky v každém odvětví, na které si vzpomenete. A ostře sledovaná bude také Bank of America, a to vzhledem k nervozitě, jež kolem ní v poslední době panovala.

0 komentářů: