26 ledna 2011

Equity Kickoff: Momentum podpoří vyšší ceny při otevření navzdory vysoké hodnotě indexu spotřebitelských cen v Německu

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové trhy ve středu otevřou podle očekávání výše na základě pokračujících pozitivních zpráv o firemních hospodářských výsledcích. Dosavadní výsledky aktuální výsledkové sezóny jsou celkově velmi silné, a proto momentum vynese trhy výše.
Z důležitých hospodářských výsledků se dnes očekávají ty od Abbott Laboratories (před otevřením trhů), Boeingu (12:30 GMT) a ConocoPhillips (13:30 GMT). S výjimkou zápisu z jednání BoE v 9:30 GMT dnes neočekáváme žádná převratná makrodata.
Výsledková listina je prozatím velmi silná a v 72 % případů došlo k překvapení směrem nahoru, u firem zahrnutých v S&P500 to bylo průměrně o 6,5%. Všech 99 společností, které zatím své výsledky zveřejnily, vykázalo v průměru silné tržby i zisk na akcii (EPS). To se zcela jasně odráží i na trzích, které aktuálně zaznamenávají silné momentum směrem vzhůru. Desetidenní pohyblivý průměr S&P500 nebyl překonán a zdá se, že trh je velmi silný, protože blue chips tituly jako jsou IBM, GE a Caterpillar zaznamenaly v poslední době relativně výrazné pohyby, které jsou většinou známkou síly trhu.
Společnost SAP dnes ráno pozitivně překvapila ziskem na akcii za rok 2010 ve výši 2,268 EUR oproti 2,577 EUR v roce 2009. Zároveň však došlo k poklesu tržeb z 13 869 mld. EUR v roce 2009 na 12 464 mld. EUR v roce 2010 – to znamená, že společnost musela výrazně zvýšit marže, aby vyrovnala pokles tržeb.
Zápis z jednání BoE, který bude zveřejněn v 09:30, s trhy nejspíše nezahýbá, na rozdíl od výsledků Abbott Laboratories (před otevřením trhu) a Boeing (12:30 GMT). Od obou společností očekáváme vcelku dobré výsledky, které podpoří celou řadu již zveřejněných silných zisků.
Společnosti Boeing a startu jejího stroje 787-Dreamliner budeme věnovat zvláštní pozornost, protože tento nový letoun je hlavní reakcí na iniciativu společnosti Airbus a její letoun A380.

0 komentářů: