31 ledna 2011

Equity Kickoff: Kvůli napjaté situaci v Egyptě budou indexy otevírat níže

Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, www.saxobank.cz
Evropské akciové indexy otevřou v pondělí níže, poté co přes víkend v Egyptě eskalovalo napětí. Hospodářské výsledky budou prozatím jako hlavní hnací síla akciových trhů odsunuty stranou, i když výsledkový sezóna ještě úplně nekončí.
Napjatá situace v Egyptě o víkendu eskalovala a všeobecné obavy trhů se týkají otázky, zda se nepokoje nerozšíří do dalších zemí na Středním Východě, kde by nejistota mohla mít za následek obavy o dodávky ropy. Na trzích bude obecně panovat averze k riziku, výprodej komodit a akcií, dokud se napětí nezklidní.
Dnes uveřejní své výsledky společnost Ryanair, enfant terrible evropského leteckého odvětví. Očekává se, že zisk na akcii bude záporný, -0,015 EUR na akcii oproti předchozímu údaji 0,211 EUR, a tržby se pravděpodobně propadly z 1,284 mld. EUR na 725 mil. EUR. U společnosti Ryanair však očekáváme, že se vzhledem ke své nákladové struktuře vyrovnala s vyššími cenami ropy lépe, než jak tomu bylo minulý týden u společnosti Easyjet.
Očekává se, že Exxon Mobil vykáže nárůst EPS z 1,44 USD na akcii na 1,63 USD a podobně by k nárůstu mělo dojít i u tržeb, které by měly posílit z 95,290 mld. USD na 100,124 mld. USD. Za tímto vývojem stojí především vyšší ceny ropy, ale k vyšším ziskům společnosti pravděpodobně přispěly také vyšší prodeje do chemického segmentu, který se v roce 2010 vzpamatoval. Společnost DuPont, která je pro Exxon hlavní konkurentem, zveřejnila své hospodářské výsledky již dříve a velmi pozitivně jimi překvapila a podobné překvapení lze očekávat i u Exxonu. Kromě toho Exxon také nedávno uvedl, že v roce 2030 očekává ve srovnání s rokem 2005 o 35 % vyšší poptávku po plynu a ropě.

0 komentářů: