14 ledna 2011

Equity Kickoff: Americké údaje o zaměstnanosti zklamaly, ale Intel boduje

www.saxobank.cz
Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist, Saxo Bank
Evropské akciové indexy otevřou v pátek na stejné úrovni nebo o něco níže – důvodem jsou nesplněná očekávání v souvislosti s včerejšími údaji o zaměstnanosti v USA. Negativní trend ale částečně vyrovnají silné výsledky společnosti Intel.
Dnes sledujte ve 12:00 GMT výsledky společnosti JPMorgan, v 07:00 GMT údaje o inflaci v Německu a v 10:00 GMT v eurozóně.
Výsledky společnosti Intel výrazně překvapily směrem nahoru. Zveřejněný zisk na akcii byl 59c oproti očekávaným 53c, což bylo z velké části způsobeno oživením tržeb u serverů – společnosti konečně začaly vyměňovat staré servery za nové. To je známkou důvěry v ekonomické oživení. Prodeje notebooků ale stále stagnují a obrat se v dohledné době nečeká, spotřebitelé tedy ještě neutrácejí.
Výsledky JPMorgan budou zveřejněny později a podle našich očekávání tato společnost na Wall Street zaboduje z velké části díky změně v rezervách na ztráty z úvěrů a díky mimořádným příjmům vytvořeným divizí zabývající se obchodováním s aktivy s pevným výnosem. Odhad Wall Street je 0,999 USD na akcii oproti předchozímu údaji 1,010 USD na akcii.
Mezi další události, které by dnes měly upoutat vaši pozornost, patří údaje o inflaci v Německu a eurozóně. Jedním z dilemat, se kterými se J.-C. Trichet musí vypořádat, jsou rozdíly v hospodářském vývoji v rámci eurozóny a následně nutnost různě vysokých úrokových sazeb podle toho, zda je třeba potlačit inflaci nebo podpořit růst. Německo vykázalo za loňský rok růst HDP na úrovni 3,6 % a dnešní údaje o inflaci mohou ukázat, že ceny v Německu stále rostou. Z historického pohledu bude chtít Německo nyní úrokové sazby zvýšit, pokud by se ale Trichet rozhodl jít touto cestou, prakticky by tím odepsal jižní Evropu. Kromě dopadu na EURUSD by to mohlo mít vliv také na akciové trhy. Nižší než očekávaný údaj by zvedl ceny, protože by se nepovažovalo za nutné úrokové sazby zvyšovat. Sledujte tedy zveřejnění údajů o inflaci v Německu v 7:00 GMT.
Při dnešním obchodování zastáváme býčí postoj k finančním společnostem, jelikož JPMorgan podle našeho názoru vykáže silný růst příjmů. Zaměřte se tedy na JPMorgan, Goldman a UBS. Očekáváme také určitou následnou reakci na včerejší silné hospodářské výsledky Intelu, takže věnujte pozornost STMicroelectronics.

0 komentářů: