21 ledna 2011

Čínská data přiživila strach ze zpřísnění měnové politiky, riziko je mimo hru

Andrew Robinson, FX Analyst, Saxo Capital Markets, www.saxobank.cz
Dnešní seznam dat téměř zeje prázdnotou a tak Asie vykročila do dne, kdy se trh vypořádává s dopadem snížené chuti riskovat poté, co solidní data z Číny znovu oživila hrozbu dalšího růstu sazeb.
Měny se držely po celou dobu seance převážně uvnitř úzkého pásma s mírným příklonem k zotavení z některých včerejších ztrát, když se čínským akciím podařilo z větší části napravit včerejší -2,9% debakl. Realitní subindex se rozžhavil do běla po zprávách o dnešní plánované tiskové konferenci, na níž by měl starosta Šanghaje oznámit podrobnosti nového plánu na zdanění nemovitostí. Celkově se v průběhu tohoto mírného posunu v chuti riskovat pohyboval dolar o něco níže.
Obavy z toho, že by včerejší silná data z Číny mohla způsobit přehřátí a ráznou reakci státních institucí, držely riziko zpátky a umožnily dolaru vymanit se z dvouměsíčních minim. Ceny komodit následně poklesly a komoditní měny držely krok, takže rovněž oslabily, ačkoli CAD se mohl částečně opřít o silné velkoobchodní tržby (meziměsíční nárůst o 1,2 % oproti očekávaným +0,4 %) a solidní předstihové ukazatele. GBP vykázala horší vývoj po zklamání z celkových zakázek CBI. Se silnými výnosy v USA (viz dále) znovu posílil i pár USDJPY a prolomil hranici 83,0. Úředníci SNB hovořili o rizicích posilování CHF pro export a celkový růst, ale guvernér Hildenbrand oznámil, že ekonomika Švýcarska je stále v dobré kondici.
Co se týče amerických makrodat, počet žádosti o podporu v nezaměstnanosti poklesl prudce zpět na 400 tis. a dá se předpokládat, že vzestup na 411 tis. z minulého týdne byl jednorázovou záležitostí. Prodeje existujících domů překonaly očekávání, což ostře kontrastuje s údaji o započaté výstavbě, která před několika dny zklamala. Prodeje existujících domů stouply meziměsíčně o 12,3 % na 5,28 mil. jednotek. Rostly také předstihové ukazatele – zatímco index filadelfského Fedu byl mírně nižší, než se očekávalo, detaily vyvolávají určitý optimismus – nové objednávky jsou mnohem vyšší, nejsilnější od září 2004. Značně posílil také prvek práce, jedná se o největší meziměsíční růst za posledních 7 let. V reakci na silná makrodata začal výprodej amerických dluhopisů, který podpořil celkový trend silnějšího dolaru. Wall Street makrodata ignorovala a druhý den v řadě klesala, čímž ohrozila probíhající sedmidenní růst.
Během evropské seance bude zveřejněných dat o něco více – peněžní zásoba a index cen nemovitostí ve Švýcarsku, průzkumy IFO v Německu a maloobchodní tržby ve Velké Británii. Z USA dnes neočekáváme žádná data, ale ke konci seance budou zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách v Kanadě.
Přeji hezký víkend.

0 komentářů: