15 prosince 2010

Silnější data z USA a vyšší výnosy z amerických dluhopisů přes noc zastavily pokles USD

Nabitý kalendář makrodat z Evropy a USA – jde o poslední vzestup tohoto týdne?

Komentáře k dění na trhu:

Než přišlo prohlášení z Fedu, byli jsme svědky dalšího poklesu dolaru při růstu rizikového apetitu, který s sebou táhl příslušné měny. EUR se vyšplhalo na 1,35 a AUD zase nakoukl nad paritu. Mnohem lepší výsledky průzkumů ZEW z Německa a eurozóny pomohly tento trend udržet a slušné aukce španělských a belgických dluhopisů tomu nahrály. Růst zabrzdila agentura S&P, která snížila výhled pro Belgii ze stabilního na negativní a makrodata z USA naznačila pevnější tendence. Na trzích se také hovořilo o tom, že bude zveřejněna jestřábí zpráva jednoho amerického think tanku.

Optimismus malých podniků se dostal na nejvyšší úroveň od počátku roku 2008 (93,2 oproti předchozím 91,7) a maloobchodní tržby posílily o slušných 0,8 % po odečtení automobilů a paliv, zatímco index cen výrobců na úrovni +0,8 % meziměsíčně překonal předpovědi a očištěný o potraviny a energie dosáhl očekávaných +1,2 %. Odpoledne přišlo prohlášení FOMC, které bylo víceméně podle očekávání, ale neslo se v poněkud umírněnějším duchu, zatímco komentáře ohledně nezaměstnanosti a inflace byly naopak o něco přímočařejší. Trhy okamžitě zareagovaly mírným růstem dluhopisů, který vystřídal další silný výprodej, který vytáhl výnosy na nová maxima tohoto cyklu a poskytl dolaru další oporu pro posílení ke konci seance.

Teď, když už je zasedání FOMC za námi, se pozornost přesouvá do Evropy, kde dnes proběhne irské hlasování o záchranném balíčku EU/MMF a summit EU, což bude mít možná dopad na evropskou dluhovou krizi. Ještě předtím však byly během obchodování na asijských trzích zveřejněny výsledky japonského průzkumu Tankan za 4. čtvrtletí, které ukazují na dobrou výkonnost ve 4. čtvrtletí, jelikož indexy si ve všech odvětvích vedou lépe, než se předpokládalo. Prognóza do budoucna je však vzhledem k slabému výhledu velkých výrobců, který zastínil skvělé výsledky nevýrobního sektoru, o něco ponuřejší. Další méně důležitá data přišla z Austrálie – volná místa na kvalifikovaných pozicích a prodej motorových vozidel se obešly bez povšimnutí a měny zůstaly uvězněny v úzkých pásmech.

Pro evropskou seanci je kalendář zveřejňovaných údajů nabitý: rozhodnutí švédské Riksbank o sazbách (podle posledních průzkumů se očekává zvýšení o 25 bazických bodů), norská obchodní bilance, nezaměstnanost ve Velké Británii a eurozóně, průzkum vykázaných tržeb dle CBI z Británie a rozhodnutí norské centrální banky o sazbách (tady se nepředpokládá žádná změna). Během americké seance nás čeká také spousta dat: z Kanady to jsou dodávky ve zpracovatelském sektoru, z USA pak index spotřebitelských cen, index podnikatelské nálady NY Fedu, příliv kapitálu TIC a průmyslová výroba/využití kapacit.

** Aktuální zpráva – Agentura Moody’s bude jednat o možném snížení ratingu Španělska ze současných AA1.

0 komentářů: