22 prosince 2010

FX Update: EUR pod tíhou budoucího snižování ratingů v EU

Opora, kterou poskytly euru čínské komentáře ohledně zadlužení zemí na periferii eurozóny, neměla dlouhého trvání poté, co večírek pokazily zprávy o možném snížení ratingů. Agentura Fitch varovala, že až během ledna bude dokončena nejčerstvější analýza stavu řeckých dluhopisů, mohlo by mohlo dojít ke snížení jejich ratingu dluhopisů až na stupeň „vysoce rizikové“ (tzv. junk), ,zatímco agentura Moody’s se soustředila na Portugalsko, kterému hrozí snížení ratingu kvůli slabému růstu a zvyšujícím se cenám, za které si tato země půjčuje. GBP zase oslabovala kvůli rekordnímu zhoršení stavu veřejných financí, k němuž došlo v listopadu, a v britském tisku se objevilo hodně komentářů na téma „jaký dopad bude mít mraz na britskou ekonomiku“. V druhé polovině obchodování se do popředí dostal CAD po té, co byl zveřejněn údaj o nízké inflaci – jádrová inflace stoupla meziročně o 1,4 % – ale maloobchodní tržby zklamaly, přestože se díky růstu cen pohonných hmot očekávala vyšší čísla.

Z USA nepřišla žádná data, která by měla dopad na trhy, a Wall Street reagovala na lepší výsledky technologického sektoru a vyšší ceny komodit a energií, které měly vliv na sektor surovin. Indexy S&P a Nasdaq posílily o 0,6%, resp. 0,68% a zaznamenaly tak nová maxima v rámci cyklu, zatímco DJIA posílil o 0,48 %. Americké dluhopisové trhy o něco poklesly, když výnosy z 10letých dluhopisů vzrostly o 1 bazický bod na 3,35 %.

Asijská seance se nesla ve znamení údajů o japonské obchodní bilanci za listopad, kde došlo k ostrému propadu obchodního přebytku způsobenému prudkým nárůstem importu. Exportní sektor vykázal známky stabilizace a růst exportu posílil na meziročních 9,1 % oproti slabším 7,8 % zveřejněným minule, i když tuto zprávu zastínil prudký nárůst dovozů, které z minule vykázaných 8,8 % vzrostly na meziročních +14,2 %. Výsledný obchodní přebytek se z říjnových 821,3 mld. JPY snížil na 162,8 mld. JPY. Hlavní exportní destinací zůstala pro Japonsko Čína (20 %), přičemž exporty do Asie představovaly více než polovinu celkového objemu exportu.

V Evropě nás očekává zveřejnění německých dovozních cen, švédského indexu cen výrobců, norské míry nezaměstnanosti a dále také můžeme kontemplovat nad zápisem ze zasedání Výboru pro měnovou politiku BoE a revidovanými údaji o britském HDP, zatímco během americké seance nás čeká týdenní počet žádostí o hypotéku, revidované údaje o HDP, prodeje existujících domů a říjnový index cen domů. Dnešek dost dobře může být posledním dnem, kdy se budou hýbat obchody, protože zítra je v Japonsku svátek a řada evropských trhů i USA zahajují v pátek dlouhé vánoční prázdniny.

0 komentářů: