14 prosince 2010

FX Update: dopady Obamových daňových škrtů tlačí dolar níž

Bylo to poslední vyklízení stopů v letošním roce?

Komentáře k dění na trhu:

Celotýdenní oživení dolaru se včera v noci zarazilo, když se do hledáčku dostaly dopady Obamových prodloužených daňových úlev na americký rozpočet. Ratingová agentura Moody’s varovala, že tento balíček pravděpodobně zvýší pravděpodobnost negativního výhledu pro AAA rating USA v nejbližších několika letech. Vzestupem EUR byly spuštěny stopy na 1,3320 a 1,3380 s následným prolomením úrovně 1,34. Rázné nakupování EURGBP situaci zhoršilo a dostalo GBP pod tlak po té, co byl zveřejněn slabý index cen domů Rightmove. Výnosy z amerických dluhopisů o stupínek polevily, což vyvolalo další tlak na pokles USDJPY.

V noci nebyla zveřejněna žádná makrodata z USA a nedostatek vstupů způsobil na Wall Street smíšenou seanci. DJIA uzavřel o 0,16 % v plusu, S&P beze změny a Nasdaq poklesl o 0,48 %. Asijská seance byla pomalá a zůstala v úzkém pásmu – zveřejňování dat s trhy nezahýbalo. Pokud jde o ranní zprávy, údaje o maloobchodních tržbách na Novém Zélandu zklamaly a tato ponurá nálada se odrazila v pololetní zprávě o ekonomické a fiskální situaci, kterou předložil ministr financí English. Poznamenal, že výhled růstu a fiskálního vývoje je horší než prognóza založená na stavu rozpočtu v květnu (pokles růstu na 2,2 % za rok 2010/11 oproti květnovým 3,2 %). Novozélandský úřad pro správu státního dluhu (NZDMO) pak zvlášť oznámil, že v nejbližších 4 letech si bude muset půjčit o 10,5 mld. novozélandských dolarů více, než bylo uvedeno v prognóze. Tato snížení odhadů nejsou překvapivá, nicméně by stálo za to věnovat pozornost komentářům/reakcím ze strany ratingových agentur.

Co se týče dalších údajů, výsledek britských cen domů RICS byl o něco lepší než odhad (konkrétně -44 % oproti -50 %, přičemž jde o pomalé zlepšení oproti -49 % z minulého měsíce), zatímco australský index započaté výstavby poklesl mezičtvrtletně o 13,2 %, což je mnohem horší než očekávaných -5,0 %. Šlo však zřejmě o reakci na dva hlavní faktory, a to propad v počtu vydaných stavebních povolení s vyššími hypotéčními sazbami a ukončení vládního programu půjček na pořízení prvního vlastnického bydlení. Australská podnikatelská důvěra šla dolů už třetí měsíc po sobě, z čehož lze opět vinit hlavně vyšší úrokové sazby, avšak podnikatelské podmínky za toto období vykázaly mírné zlepšení.

V evropské obchodní seanci nás čekají ještě další údaje o cenách domů z Velké Británie – tentokrát od DCLG – spolu s indexem spotřebitelských cen a indexem maloobchodních cen (bude muset guvernér King pokračovat v sepisování inflačních zpráv?). Na závěr seance přichází průmyslová výroba eurozóny a index ekonomického sentimentu ZEW jak pro Německo, tak pro EU. A teď obraťme pozornost na Severní Ameriku. Zde máme na programu dne kanadské předstihové ukazatele, americké maloobchodní tržby, index výrobních cen a podnikové zásoby. Dnes se koná poslední letošní zasedání Fedu. Jde o jednodenní záležitost ohlášenou na 18.15 GMT. Od tohoto zasedání se moc neočekává, jakkoli trhy předpokládají, že bude třeba zmínit alespoň povzbuzující známky ekonomického oživení (zpět k zeleným výhonkům, tedy první známce ekonomického oživení?), přestože se truchlí nad vysokou mírou nezaměstnanosti, zatímco z hlediska výhledu vývoje inflace si zaslouží zmínku výrazný růst cen komodit.

0 komentářů: