08 prosince 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Severní Korea bombarduje riziko

Korejci se do toho včera zase opřeli a určitě udělali vše pro to, aby potlačili sebemenší náznak ochoty riskovat. Akciové trhy trochu ustoupily z úterních maxim, ale zájem o ně v tomto období konce roku evidentně neklesá.

Už ani nepřekvapuje, že ve světě opcí panuje nižší volatilita. Když to však srovnáme s celkovou volatilitou na spotovém trhu ze dne na den, vypadá to poněkud divně. Chtěl bych vás upozornit na index VIX i DXY, které by měly v tuto chvíli poskytnout spekulantům slušnou představu o směřování spotového trhu. První uvedený vyjadřuje celkový rizikový sentiment na trhu a ten druhý poskytuje informace o celkové pozici USD a o tom, co můžete očekávat od hlavních měnových párů v průběhu dne.

Dnešní kalendář událostí je výjimečně prázdný, takže z něho vzejde jen velmi málo. Musím však, jak jsem zmínil již minulý týden, poznamenat, že zveřejňované údaje jsou v tuto chvíli vedlejší a všechno se točí kolem geopolitické situace.
Pokud jde o hlavní měnové páry, celkově dnes očekávám další posilování USD, ale nenechávám se jím příliš unést. Včerejší krátká pozice v AUDUSD se vyplatila. Stejně tak u EURUSD. Korekce, která jednoduše musela přijít, přišla v noci. USDCAD povyskočil výše a zůstává ve svém širokém pásmu, zatímco GBPUSD za ostatními páry prostě zaostává, nicméně jede za nimi v závěsu.

Ještě chci upozornit na jednu věc, která je v mých očích mnohem důležitější, a to je skutečnost, že Číňané posunuli svůj harmonogram zveřejňování dat na 11. prosince, což znamená, že v neděli o nadcházejícím víkendu (pokud ne už v pátek) můžeme téměř bezpečně očekávat zpřísnění jejich měnové politiky. Neříkejte pak, že vás nikdo nevaroval.

0 komentářů: