02 prosince 2010

Exportéři jsou na tom stále dobře

Evropské akciové indexy otevřou ve čtvrtek výše, jelikož na trzích převládá názor, že americká ekonomika je po sérii pozitivních makroekonomických dat, včetně středečního indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a počtu domácích prodaných vozů, na cestě k oživení. Největší prospěch z toho mají v Evropě stále exportéři. Hlavní událostí dneška je projev J.-C. Tricheta na konferenci ECB.

Zveřejněná hodnota amerického indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM činila 56,6 oproti očekávaným 56,5, což naznačuje růst americké ekonomiky, a počet prodaných domácích automobilů činil 9,27 mil. kusů, což naznačuje, že spotřebitelé začínají rabovat své kreditní karty. Celkově to vypadá, že oživení americké ekonomiky je rychlejší, než se čekalo, což vytváří velmi příznivou atmosféru pro akcie v globálním měřítku. Výbornou pozici mají evropští exportéři – všimněte si obecných průmyslových podniků, jako je Siemens a Bekaert, a mezi základními surovinami hledejte výrobce oceli a hliníku, jako jsou Voestalphine a Aurubis.

Evropské trhy včera částečně posilovaly na vlně spekulací o možných dalších krocích pro zmírnění evropské dluhové krize ze strany ECB. Trichet promluví dnes v 13:30 GMT a jeho projev si zaslouží pozornost. Bude-li tomu tak, pomůže to finančním titulům, a to zejména v těch zemích, na které trhy nahlíží jako na odsouzené. Například Banco Santander a BBVA ve Španělsku, Banca Carige a Unicredit v Itálii a EFG Eurobank a Alpha Bank v Řecku.

0 komentářů: