09 listopadu 2010

Zraky se upírají k průmyslové výrobě ve Velké Británii

Zdá se, že růst ve zpracovatelském sektoru se ve Velké Británii v září zastavil, a v důsledku toho se revidovaný odhad HDP za 3. čtvrtletí, který bude zveřejněn 24. listopadu, o něco sníží. Očekáváme, že průmyslová výroba zveřejněná v úterý poklesne o 0,1 %, i když konsenzuální odhad je o něco optimističtější (0,2 %). Výroba ve Velké Británii v každém případě zpomaluje a jakýkoli výsledek, který bude zklamáním, pravděpodobně způsobí revizi mezikvartálního odhadu HDP za 3. čtvrtletí z původních 0,8 % směrem dolů. Podobně sledujte říjnový odhad HDP dle NIESR, který bude zveřejněn dnes.
Další událostí, které stojí za to věnovat pozornost, je zářijová obchodní bilance Velké Británie, protože zpráva za srpen zveřejněná minulý měsíc přinesla zklamání. Schodek obchodní bilance trh překvapil, když se oproti očekávaným 4 388 mil. GBP zvýšil na 4 643 mil. GBP. Červencový deficit byl dokonce revidován z 4 916 mil. GBP na ještě vyšších 4 991 mil. GBP. Odhad schodku se objevil v první zprávě o HDP, takže pokud dnešní zpráva o obchodní bilanci vykáže ve srovnání s odhadem uvedeným v první zprávě velkou odchylku, povede to s největší pravděpodobností ke změně v revidované zprávě o HDP, která bude zveřejněna 24. listopadu.
Velkoobchodní zásoby v USA jsou součástí celkových podnikových zásob, představují přibližně 25 % podnikových zásob v USA, započítávají se do HDP, a tudíž signalizují, zda se nějakým způsobem změní podíl zásob na HDP v odhadu HDP za 3. čtvrtletí (má být zveřejněn koncem listopadu). Před několika týdny byl zveřejněn prvotní odhad HDP na třetí čtvrtletí, který vykázal 2% růst (v ročním vyjádření). Velkou část tohoto růstu lze připsat zásobám, které se na něm podílely 1,44% procentními body.

0 komentářů: