15 listopadu 2010

Přijme Irsko záchranný balíček v řeckém stylu?

V pátek došlo k poměrně nervóznímu obchodování s EUR v centru pozornosti. Zprávy o tom, že Irsko souhlasí se záchranným programem, poskytly EUR určitou podporu po vážném propadu v důsledku zvýšení spreadů periferních evropských dluhopisů. Irsko prohlásilo, že nyní žádný záchranný balíček nepotřebuje, ale nevyloučilo, že ho nebude zapotřebí v budoucnosti. Britský list Financial Times o víkendu uvedl, že mezi představiteli EU a Irska v současnosti probíhají rozhovory na nejvyšší úrovni. Další zprávy, že Španělsko patrně požádá o půlroční prodloužení splatnosti dluhopisů se státními zárukami, zabrzdily zlepšování situace. Jinde bylo riziko v defenzívě vzhledem k šířícím se spekulacím, že Čína o víkendu zvedne sazby (což je zcela logické s ohledem na vysoké údaje CPI/PPI z minulého týdne; takovéto spekulace budou pravděpodobně v nadcházejících obchodních seancích pravidelným jevem), přičemž cenné kovy, rop a komodity se ocitly pod tlakem.

Americká data pokračovala ve svém mírně smíšeném tónu a index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan v listopadu vzrostl na 69,2 oproti 67,7 v předchozích měsících, překonal tak očekávaných 69,0 a vyšplhal se na nejvyšší úroveň od června, ani to však Wall Street příliš nepřesvědčilo a index DJIA uzavíral s poklesem o 0,8 %, S&P oslabil o 1,18 % a Nasdaq spadl o 1,46 %. Americké dluhopisové trhy oslabily, protože trhy zvažovaly, zda je do ceny již započten balíček QEII, a to mírně přispělo k posilování dolaru.

Asie vykročila do nového týdne poměrně klidně. Rozhodnutí Číny nezvýšit přes víkend úrokové sazby v krátkodobém poměru zvýšilo chuť k riziku a EUR zase posilovalo v důsledku článku otištěného ve Financial Times, který spekuloval, že záchranný balíček pro Irsko bude oznámen ještě před dnešním otevřením evropských trhů. Předběžné údaje o japonském HDP za 3. čtvrtletí překonaly původní předpovědi a mezikvartálně vzrostly o 0,9 % (již čtvrté čtvrtletí v řadě, kdy tento ukazatel vykázal růst) oproti 0,6 % a 0,4 % v předchozích srovnáních. Tahounem hospodářského růstu byla výhradně domácí poptávka, neboť zahraniční poptávka zůstala beze změny, a vývoz a dovoz vzrostl o 2,4 %, resp. 2,7 %. Problémem ale stále zůstává deflace, neboť japonský deflátor HDP vzrostl meziročně na hodnotu -2,0 %.

V Evropě se pozornost zaměřuje na švýcarské produkční a dovozní ceny a na údaje o obchodní bilanci Norska a eurozóny. V Americe nás čekají maloobchodní tržby, index podnikatelské nálady NY Fedu a podnikové zásoby.

0 komentářů: