22 listopadu 2010

Po oznámení finanční pomoci Irsku akcie porostou

Evropské akciové indexy otevřou v pondělí výše. Důvodem jsou zisky indexu S&P 500 v závěru pátečního obchodování a irské přijetí finanční pomoci od EU/MMF, ke kterému došlo o víkendu. Jelikož postrádáme jakékoli další impulzy, kauza Irsko vynese trhy vzhůru.
Irsko požádalo o finanční pomoc ve výši přibližně 80-90 mld. EUR, což podle našeho názoru nebude zdaleka stačit. Ale vzhledem k tomu, že to uleví trhům, dojde pravděpodobně k posílení kurzu EURUSD a následně i k růstu na akciových trzích. Součástí záchranného balíčku není v současné době sporné zvýšení daně z příjmů právnických osob, ale jelikož dle našeho názoru pravděpodobně potřebuje současný balíček sám finanční sektor, otázka daně z příjmů právnických osob se znovu objeví na stole jako karta, kterou vynesou Německo a Francie, jakmile bude zahájeno druhé kolo vyjednávání.
Pokud jde o další události, studie britské banky Barclay’s ukazuje, že požadavky regulačního rámce Basel III se dotknou i amerických bank. Ke splnění požadavků Basel III potřebuje 35 nejvýznamnějších bank na americkém finančním trhu injekci ve výši kolem 100-150 mld. USD. Převážně se jedná o šest největších bank. Ačkoliv americké banky nebudou v současnosti nuceny navyšovat kapitál na základě požadavků Basel III, stejně se budou potýkat s velkými potížemi, pokud budou muset odepisovat další aktiva. Tento problém se však netýká jen amerických bank; totéž platí i pro Evropu. Navzdory zátěžovým testům z letošního roku, které ukázaly, že další kapitál by potřebovalo jen 9 bank z 91, je situace v hlavních evropských bankách odrazem toho, co se děje v nejvýznamnějších amerických bankách. Příčinou je nové společné účetní pravidlo pro přeceňování finančních aktiv v rozvahách bank pomocí finančních metod a nástrojů, tzv. mark-to-model, namísto oceňování tržní cenou, tzv. mark-to-market. Růst úrokových sazeb, případně další vynucené odpisy aktiv budou pro bankovní sektor velice bolestivé.
Z technického hlediska se nyní S&P 500 pohybuje okolo úrovně 1200, jak jsme minulý týden předpovídali. Co se týče jeho dalšího směřování, počkáme si na další pohyb cen. Je však pravděpodobné, že se vzhledem k současné setrvačnosti trhu dostaneme poněkud nad úroveň 1200.

0 komentářů: