29 listopadu 2010

Od rizika raději dál – nebo snad ne?

Poté, co se v rámci EU podařilo dosáhnout dohody o tom, jak do budoucna přistupovat k řešení krizí eurozóny, a Čína zahájila rozhovory se Severní Koreou, otevřou evropské akciové indexy v pondělí o něco výše. Kromě toho je na pořadu dne zpráva o důvěře v eurozóně.

Irsko podepsalo přijetí záchranného balíčku a má teď do roku 2013 vystaráno. Daleko důležitější je však restrukturalizace postupu těchto záchranných akcí. V prvé řadě byl vytvořen nový fond disponující daleko vyšší částkou než ten stávající. Stávající fond je financován výhradně z prostředků daňových poplatníků, kdežto do nového fond by v budoucnu měli přispívat i věřitelé ze soukromého sektoru. To přináší minimálně jednu jistotu: vyšší náklady na půjčku, neboť věřitelé ze soukromého sektoru vyžadují zcela odlišnou rizikovou prémii. Podle Německa to mělo státy odradit od hromadění dluhů s vědomím, že je nakonec EU stejně zachrání. Německo však nedosáhlo svých cílů tak docela – zapojení věřitelů ze soukromého sektoru do pomoci jednotlivým zemím se bude řešit od případu k případu. Toto dnes poskytne trhům podporu a spolu s nimi i euru.

Čína, jediná země se styky se Severní Koreou, zahájila rozhovory za účelem přesvědčit Severní Koreu, aby přestala provokovat svého jižního souseda. Tento týden proběhne společné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA – tyto manévry vnímá Severní Korea jako silnou provokaci. Avšak vyvolat otevřený konflikt s jednou z největších letadlových lodí na světě by se rovnalo sebevraždě. Proto se Severní Korea nebrání jednáním s Čínou.

V 10:00 GMT budou zveřejněny zprávy o důvěře v ekonomiku eurozóny. Celkově se očekává zvýšení důvěry, ale vzhledem k důležitosti ekonomiky Německa v rámci eurozóny nebudou mít tato čísla na směřování trhu kterýmkoli směrem téměř žádný vliv.

0 komentářů: