19 listopadu 2010

Na akciových trzích se očekává korekce

Očekává se, že evropské měnové indexy zahájí v pátek beze změny; futures na index S&P přes noc mírně klesly přes hlášené silné hodnoty ze zpracovatelského sektoru i příznivé údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Kromě toho Irsko v noci téměř přijalo pomoc, což trhy uklidnilo, a včera došlo k úspěšné primární emisi akcií GM. Na akciových trzích ale očekáváme korekci vzhledem k tomu, že je málo zpráv, které by podpořily včerejší růst.
Nejvýznamnější plánovanou událostí dnešního dne je zveřejnění cen německých výrobců očekávané v 7:00 GMT. Obecně se očekává meziroční růst na úrovni 4,1 %, přičemž předchozí hodnota dosáhla meziročně 3,9 %. To si zaslouží komentář – pokud se ceny vstupů budou tímto tempem zvyšovat i nadále, a pokud je případně podpoří ještě rostoucí ceny komodit, přenese se jednoho dne inflace na spotřebitele. To by vedlo k určitým tlakům na centrální banky, aby se (zvýšením úrokových sazeb) pokusily inflaci udržet na uzdě v situaci, kdy se na dluhopisových trzích tento vývoj zjevně začíná odrážet v cenách.
Ben Bernanke bude dnes ve Frankfurtu hájit politiku Fedu s odkazem na nutnost podpořit globální ekonomiku. Ač to pro jeho styl není typické, v noci Bernanke přistoupil k čínské otázce poměrně zpříma, když prohlásil, že politika uplatňovaná Čínou je příčinou trvalé nerovnováhy. Vyložit byste si to měli tak, že Bernanke a spol. jsou v měnové válce s Čínou připraveni použít jakékoli prostředky, které uznají za nutné a které podle nich na měnovém trhu opět nastolí rovnováhu založenou na fundamentálních ukazatelích.
Irsko se nachází krůček od přijetí pomoci z EU, zatímco Portugalsko a Španělsko prohlásily, že ony ve stejné situaci, v jaké se nyní nachází Irsko a Řecko, neskončí. Já osobně bych si tím tak jistý nebyl, protože aby se Španělsko a Portugalsko staly ve srovnání s dalšími zeměmi eurozóny konkurenceschopnými (a dosáhly nějakého růstu), potřebují zůstat v deflačním režimu celá léta. Když se nějaká země ocitne v deflačním režimu, její ekonomika příliš neroste, a to postaví Španělsko i Portugalsko do stejné situace, jaké nyní čelí Irsko. I přes obrovské škrty ve veřejných výdajích nevykazuje irská ekonomika žádný růst, což snižuje příjmy z daní, a země je v důsledku této situace prakticky neschopná splácet své dluhy.
Pokud jde o technické ukazatele, očekáváme, že trhy dnes po včerejším skoku spadnou o něco dolů, stále ale očekáváme pokusy o prolomení úrovně 1200. Pořád platí základní pravidlo, že jakmile se na trzích objeví obrat trendu, dojde k jeho opětovnému testování, a následně můžeme očekávat, že střelka trhů zamíří k jihu.

0 komentářů: