19 listopadu 2010

FX Update

Komentáře k dění na trhu:
Na trzích panovala v noci poklidná a sebejistá nálada. USD se v důsledku toho stáhl ze svých pozic a mírného povzbuzení se dostalo rizikovým měnám. A to navzdory zvýšení amerických výnosů, jelikož data z USA byla obecně lepší, než se předpokládalo. K žádnému zásadnímu pokroku v otázce finanční pomoci Irsku nedošlo, i když se intenzivně hovořilo o tom, že oznámení o poskytnutí pomoci je na spadnutí. Přidáme-li k tomu další spekulace o tom, že Čína nemusí zvyšování úrokových sazeb spustit tak brzy, a úspěšnou aukci španělských dluhopisů, není divu, že EUR se po krátkém středečním výletu k 1,3450 znovu dostalo na hladinu 1,36. Nad očekávání se dařilo GBP, jelikož smíšený soubor údajů o veřejných financích a maloobchodních tržbách (první vykázal vyšší čisté výpůjčky, zatímco druhý překonal očekávání) nedokázal pokazit dopad lepších výsledků průzkumu podnikových objednávek provedeného CBI.
Pokud jde o údaje zveřejněné v USA, týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl o něco lepší, než se očekávalo, a to 439 tis. (oproti očekávaným 441 tis. a předchozím 437 tis.), předstihové ukazatele skončily v říjnu dle předpokladů (+0,5 %), ale vynikající zpráva filadelfského Fedu poslala riziko do laufu. Index výrobní aktivity vzrostl z předchozích 1,0 na 22,5, což je hodně nad očekávanými 5,0, a to je v naprostém rozporu s indexem podnikatelské nálady NY Fedu, který byl zveřejněn na začátku týdne (propadl se z +15,7 na -11,1). Podrobné údaje ukázaly velké zlepšení u hlavních složek – nových objednávek, dodávek a zaměstnanosti, přičemž druhá z nich je nyní na své nejvyšší úrovni od nástupu recese. Wall Street povzbudila silná data a podporou byl také solidní návrat společnosti General Motors na trh. DJIA uzavíral na +1.57%, S&P na +1.54% a Nasdaq na +1.55%.
Z Asie dnes mnoho údajů nepřicházelo, jediným světlým bodem v jinak jednotvárné seanci byly hned zpočátku zprávy týkající se dnešního Bernankeho projevu dnes večer. Tón jeho poznámek naznačuje agresivní obranu nedávno Fedem vyhlášeného druhého kola kvantitativního uvolňování, na které se snesl příval kritiky, neboť bylo ohlášeno 3. listopadu s tím, že tato politika má za cíl poskytnout silné ekonomické fundamentální faktory, které podpoří hodnotu USD i globální oživení. V implicitní kritice Číny napomínal, že země, které podhodnocují svou měnu, mohou v konečném důsledku zpomalit globální růst a riskovat domácí finanční nestabilitu. V komentářích nebylo nic obzvláště nového, reakce trhů byla tlumená, i když americké pokladniční poukázky posílily a USDJPY sklouzl na ranní minima.
Obvyklé dohady o tom, že Čína by o víkendu mohla zvýšit úrokové sazby, riziku uškodily více než Bernankeho vyjádření. Také se objevily zvěsti, že po dnešním uzavření burzy oznámí úřady v Hong Kongu opatření zaměřená na omezení spekulace s nemovitostmi, což znamenalo další tlak na rizikové obchody.
Evropských dat také moc není, všechny zprávy se budou točit kolem projevů řady členů ECB a B. Bernankeho z Fedu na konferenci ECB ve Frankfurtu. Jediným očekávaným zveřejněním je německý index výrobních cen, americký kalendář je úplně prázdný.
Přeji hezký víkend.

0 komentářů: