30 listopadu 2010

Forexový blog Kena Vekslera

V uplynulém měsíci bylo mé volání po ústupu od krátkých pozic v USD vyslyšeno, proto bych se v dnešním článku rád podíval na události, které k tomu vedly, a následně pak na situaci na konci měsíce, roku a také na intradenní vývoj.
Po dobu několika týdnů předcházejících potvrzení druhé vlny kvantitativního uvolňování jsem neustále mluvil o změně strategie v USD, jelikož objem čistých spekulativních krátkých pozic v USD stoupal na historická maxima. Argumentoval jsem, že samotný příchod této události bude tím katalyzátorem, který vyvolá obrat tohoto trendu. V konečném důsledku jsem (úspěšně) usiloval o to, aby tyto čisté krátké pozice v USD byly omezeny a na trh se vrátil celkový nákupní trend. Nyní uplynul celý měsíc a my jsme samozřejmě byli svědky velmi dramatického pohybu v EURUSD, kdy došlo k prudkému obratu z maxima 1,4280/5 na včerejší minimum 1,3065 (pokles o nezanedbatelných zhruba 8,5 %). Jiné měnové páry zaznamenaly podobné pohyby, např. AUDUSD odepsal za méně než měsíc 6 %.
Můžete zde namítnout, že se eurozóna potýká s vážnými problémy. Právě bylo zachráněno Irsko (i když jen dočasně, protože na konci ledna by mohlo dojít k explozi časované bomby v podobě rozpuštění parlamentu a voleb). V popředí je Portugalsko, které zastiňuje pouze Španělsko – kvůli kterému se politici snaží zdvojnásobit Stabilizační fond (dalších 750 mld. EUR). Všichni přitom víme, že to nebude stačit. Jediný do ruda rozpálený vláček, který by na to ještě měl – Německo – se stále pracně snaží udržet zbytek Evropy nad vodou (o Francouzích se raději ani nebudu zmiňovat).
Australané mezitím jednoznačně profitovali z předprodaného USD, Čína zvýšila požadavky na rezervy (za účelem snížení potenciální poptávky po komoditách) a do konce roku to pravděpodobně udělá ještě jednou – jde o celkový odvrat od komoditní bubliny a zdánlivě umírněnější postoj centrální banky. Depreciace měny téměř bije do očí.
Dobrá... Co tedy dál? Dnešek značí konec měsíce. Posledních cca 6 měsíců to znamenalo čistý nákup USD (to je jeden z hlavních důvodů, proč je dnešní článek delší). Dnešek pravděpodobně nebude jiný – nebude dostatečně důležitý na to, aby dokázal výrazně ovlivnit trh žíznící po likviditě. Rychle míříme ke konci roku a lidé se mě ptají, kde podle mého názoru skončí EURUSD a jak to bude vypadat na trhu na začátku nového roku.
Přestože jsem jedním z nejpřesvědčenějších medvědů ve vztahu k EUR, jsem si docela jistý, že do 31. prosince dojde k výraznému odchýlení od úrovně 1,2900/1,3000. Samozřejmě pokud dojde k nespornému bankrotu buď Španělska, nebo Portugalska, je tento scénář poněkud mimo a EUR prudce sklouzne k 1,2750. Pokles může být i hlubší, ale má nižší pravděpodobnost, zatímco šance na rychlý návrat do oblasti 1,2900/1,3000 je mnohem větší.
Zdůvodnění je relativně prosté. Čisté krátké pozice v USD byly nyní zredukovány a prakticky skoro úplně uzavřeny a trh se musí rozhodnout, zda chce v novém roce začít otevírat strategické dlouhé pozice v USD nebo nechat věci, jak jsou. Dávám přednost scénáři, podle kterého je trh po těžkém roce připraven nechat spícího psa ležet (alespoň prozatím), a tudíž tu nebudou čistí kupci USD, což EURUSD umožní trochu se nadechnout. Čárou v písku se nyní stává hladina 1,2950, což je nejbližší pivotní úroveň. Dojde-li k jejímu trvalému prolomení a uzavření pod ní, pravděpodobně se u tohoto páru dočkáme mnohem většího poklesu… ale sotva.
Tento fenomén se nebude omezovat jen na EURUSD, ale měl by spíše tvořit absolutní základ pro všechny významné páry s USD, které jsou ve hře. Stejně tak krušné časy budou prožívat i měny s vyšším beta, popř. komoditní měny, ale nakonec by i ony měly respektovat tento rozvíjející se posun paradigmatu.
Ve zbývajících přibližně třech obchodních týdnech roku bude trh zcela pod vlivem novinových titulků a data na něj budou mít velmi malý (pokud vůbec nějaký) dopad. Citát Dicka Cheneyho, který se tolik líbí mému bývalému kolegovi, se týká známých známých a odvádí nás od neznámých známých. V tomto případě to znamená, že víme, v jakém stavu se nyní nachází většina světových ekonomik, a poslední údaje po téměř celém roce údajů nám neříká nic, co už nevíme. Nervózní, málo likvidní trh však bude tancovat v rytmu jakýchkoli nejnovějších zpráv. Ochota riskovat, averze vůči riziku, tato nálada se v příštím měsíci obrátí naruby třikrát denně, takže jako vždycky helmy na hlavu!
A pro ty, kdo jsou stále ještě vzhůru, nechoulí se někde v koutě, ba naopak celí nedočkaví sedí u svých klávesnic, mám teď svůj pohled na to, jak se bude odvíjet dnešní den.
Pokud jde o měnové páry, začnu GBPUSD, který by měl nyní nalézt slušnou základnu v podobě dočasné podpory na úrovni 1,5480, přičemž cesta odsud až k 1,5360 bude hodně trnitá, není pravděpodobné, že bychom se tam dostali už dnes. Poohlížejte se po nákupech při poklesech v očekávání krátkodobých a ošklivých výpadů vzhůru, přičemž stropem bude hladina 1,5660.
USDJPY začíná docházet dech, ale není to zrovna hřiště, na kterém bych právě teď chtěl být.
V případě AUDUSD budou obchodníci pravděpodobně prodávat při vzestupech a během dne by horní hranicí mělo být pásmo 0,9720/30 a pohyby by se měly vyčerpat na úrovni 0,9680, přičemž v nadcházejících dnech očekávám mnohem hlubší pokles. Na denním grafu se vytváří zajímavá formace hlavy a ramen (mimochodem ne nepodobná té u spotového zlata).
USDCAD zůstává i nadále uvězněn v úzkém pásmu, a tak je také potřeba s ním operovat. Stropem je 1,0250, zatímco spodní hranicí je zpočátku úroveň 1,0150.
EURGBP poprvé testovala hladinu 0,8410 a hezky se od ní odrazila, ale téma zůstává stejné a přednost bych pravděpodobně dával prodeji při vzestupech, zejména k úrovni 0,8530.
Pokud o data, dnes očekáváme údaje o spotřebitelské důvěře v USA, nezaměstnanosti v EU a kanadském HDP – prostě spoustu známých známých.

0 komentářů: