03 listopadu 2010

Forexový blog Kena Vekslera: Spousta otázek, žádné odpovědi

Otázka za 500 mld. USD, která dnes každému visí na rtech, zní: „Udělá to, nebo ne?“.
Samozřejmě mluvím o našem velkém zlobivém Benovi a jeho partičce kumpánů z FOMC – tedy skoro o všech z nich, protože Hoeniga jakožto jediného opozičníka, který takříkajíc trhá partu, můžu z výčtu vyloučit.
Podle mého názoru není pochyb o tom, že dnes bude oznámena druhá vlna kvantitativního uvolňování, a v tomto očekávání také již všechny trhy žijí. Otázkou je, o jak velkou částku se bude jednat? A jak už tomu vždycky bývá, ďábel se i v tomto případě bude skrývat v detailu. V jakém tónu se očekávané oznámení ponese? O jak velkou částku půjde? Jaké to bude mít dopady na předpokládané dlouhodobé sazby? Odpovědi na všechny tyto otázky a na mnohé další se budou očekávat od dnešního Benova oznámení.
Jistě ani nemusím říkat, že bez ohledu na to, co Ben řekne a jak to řekne, bude trhy zmítat volatilita a výsledkem budou prudké výkyvy v cenách. Včera večer se trhy, a tedy i obchodníci, neodvážili pohnout ani o píď, a proto se ani nepokusili otevřít nové pozice. Pásma, ve kterých se obchodovalo, byla mírně řečeno úzká, a vzhledem k tomu, že se v Japonsku se neobchodovalo (omlouvám se, původně jsem si myslel, že se jednalo už o předvčerejšek) byl v Asii klid.Hlavní poznatek, který si z toho všeho odnáším, je, že (přemílám to už několikátý týden) ať už věříte nebo nevěříte, že USD se bude na pozadí událostí z dnešního večera nakupovat nebo prodávat, jedna věc je jistá (alespoň podle mě), a to, že obrovské množství krátkých pozic v USD, které se akumulovaly více než měsíc, se nyní zredukuje (zjevně nákupy USD), ale nebude se jednat o otevírání čerstvých dlouhých pozic v USD. Na trhu existuje dostatečný tlumicí efekt, který umožní uzavření těchto pozic a způsobí načechrání peří bez nutnosti otevírat čerstvé dlouhé pozice.
Jak dnes pohlížím na hlavní páry? Nuže, ty odvážní se ještě pustí do poslední vlny výprodeje USD podle scénáře „nakupuj fámy, prodávej fakta“, ale jinak by měl dnešek zůstat klidný. Dnes žádné úrovně, přátelé, protože na nich prostě nezáleží. V 18:15 GMT mějte oči na stopkách a zbytek přijde sám…
Ještě poslední poznámka k mému pohledu na GBPCAD. Po velmi solidním pohybu dolů si myslím, že by bylo dobré celou pozici zavřít.

0 komentářů: