04 listopadu 2010

FOMC podle očekávání oznámil QE2; ekonomice to nepomůže

Po včerejším oznámení QE jsme během dne v S&P500 nepřekročili 1200 a pochopitelně ani neuzavřeli nad 1200, což by mohlo naznačovat, že výše se nedostaneme. Očekávejte korekce směrem k 1150.

Co se děje?
Vzhledem k včerejšímu oznámení Fedu, že do americké ekonomiky pustí více likvidity, dnes ráno evropské akciové trhy s největší pravděpodobností otevřou o 0,5 výše. Jak jsme uvedli včera v tomto článku, základní scénář mluvil o 500 mld. USD. Včera večer Fed uvedl, že v příštích osmi měsících do ekonomiky pustí 600 mld. USD s cílem 75 mld. USD každý měsíc. Včerejší oznámení na trhy prakticky žádný dopad nemělo. USD se lehce propadl, ale ne moc, a akcie zavíraly o něco výše, v S&P500 ale nepřekročily důležitý práh 1200.

Akcie: pohled zblízka
Objem QE je nyní známý a Fed se skutečně rozhodl předčít očekávání trhu zahájením programu ve výši 600 mld. USD – očekávání trhu bylo 500 mld. USD. Akcie v důsledku toho o něco posílily, ale jen nepatrně, což naznačuje, že krok Fedu byl již z velké části do ceny započítán.
Zde bychom měli zpozornět. Když Fed uskutečnil kolo kvantitativního uvolňování, mělo vskutku dopad. Na rozdíl od prohloubení spreadů po kolapsu Lehman Brothers se tenkrát spready zúžily a trhy začaly znovu fungovat relativně hladce nehledě na snížení objemů v porovnání se zmražením, které trhy postihlo. Avšak tentokrát bude složitější docílit úspěchu, protože trhy již tak fungují relativně dobře a potřeba jsou především pracovní místa a inflace, tedy dopad na reálnou ekonomiku. Vzhledem k politickému patu v Kongresu nebude fiskální politika tak expanzivní jako dříve. A jak jsme již psali jinde, při využití obvyklých kanálů pro tuto vlnu kvantitativního uvolňování hrozí, že se prostředky nedostanou do reálné ekonomiky, ale skončí částečně jako dodatečné rezervy bank a částečně se promítnou do cen aktiv na finančních trzích. Zbývá si počkat na to, jak vyšší ceny akcií přinesou nová pracovní místa. Dokud firmy nebudou ochotny investovat a banky půjčovat, tvorba pracovních míst nezačne. V krátkodobém horizontu tak mohou akciové trhy posílit, ale ve chvíli, kdy se začne měřit dopad tohoto kola kvantitativního uvolňování na vývoj reálné ekonomiky, začne akciový výprodej, protože tento dopad je nulový.

0 komentářů: