04 listopadu 2010

Fed přichází víceméně s tím, co trhy chtěly

Včerejší krok Fedu znamenající zahájení druhé fáze kvantitativního uvolňování přinesl něco jak pro býky, tak pro medvědy. I když byl obecně v souladu s očekáváními, výslednou reakcí bylo mírné oslabení dolaru. Fed se zavázal k nákupům pokladničních poukázek v hodnotě 600 mld. USD (což je více než 500 mld. USD, o kterých trh spekuloval) po dobu osmi měsíců (což je více než předpokládaných šest), přičemž měsíční průměr je o něco nižší, než trh doufal. Za pozornost stojí především jedna věc. Fed podmiňuje své nákupy vývojem ekonomiky a inflace, ale nespojuje nákupy s konkrétními výsledky, což poskytuje této politice větší manévrovací prostor.
Kromě závěrů ze zasedání FOMC byly v USA zveřejněny některé makroekonomické údaje, jejichž hodnoty byly nad očekávání dobré. Zaměstnanost dle ADP vykázala nárůst o 43 tis. pracovních míst (a revize údaje za předchozí měsíc nárůst o 37 tis.), zatímco index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM vzrostl z předchozích 53,2 na 54,3, a předčil tak odhadovaných 53,5. Americké podnikové objednávky vyšly také lépe, než se očekávalo: +2,1 % za září po nahoru revidovaném nulovém nárůstu v srpnu. Pokud jde o údaje zveřejněné ve Velké Británii, index nákupních manažerů ve službách napodobil pozitivní vývoj ve zpracovatelském sektoru, když vzrostl z 52,8 na 53,2, a jediným indexem, který nesplnil očekávání, tak zůstal index nákupních manažerů ve stavebnictví. To pomohlo GBPUSD dosáhnout nových maxim od ledna letošního roku.
Teď, když už máme zasedání Fedu za sebou, přesune se později během dne pozornost na BoE a ECB a zítra na BoJ. Je velice pravděpodobné, že krok Fedu nebyl dostatečně výstřední na to, aby vyvolal podobnou reakci na straně prvních dvou uvedených bank, avšak spekuluje se o tom, že BoJ možná chystá vlastní verzi kvantitativního uvolňování tento pátek. To vyvolalo mírný tlak na vytváření spekulativních pozic v JPY, u kterých však hrozí riziko uzavření, pokud z QE nakonec nic nebude.
Na začátku asijské obchodní seance překvapil Nový Zéland velice slušnými údaji, co se týče pracovních sil. Míra nezaměstnanosti klesla ve 3. čtvrtletí na 6,4 % z revidovaných 6,9 % a nárůst nabídky pracovních míst se mezikvartálně zvedl na úctyhodné 1,0 %. Tyto údaje spolu s rostoucími tlaky na mzdy ukazují, že RBNZ zůstane v blízké budoucnosti zaměřená na odstranění stimulačních opatření a její další zasedání v prosinci bezpochyby opět soustředí pozornost na obnovení cyklu zpřísňování měnové politiky. Jediné další údaje, které si z dnešní asijské obchodní seance zaslouží pozornost, byly australsko-centrické, a to zveřejněná obchodní bilance a maloobchodní tržby za září. Oboje data přinesla určité zklamání, jelikož přebytek obchodní bilance se z 2,446 mld. AUD smrsknul na 1,76 mld. AUD a maloobchodní tržby zůstaly meziměsíčně na +0,3 % oproti +0,5 %, které očekával trh. Po zveřejnění údajů došlo k mírnému tlaku na AUD, nebyl však natolik silný, aby AUD srazil z úrovně 1,00.
Kromě zasedání centrálních bank očekáváme v evropské obchodní seanci ceny domů Halifax ve Velké Británii, index spotřebitelských cen ve Švýcarsku, index nákupních manažerů ve službách v EU a v Německu a index výrobních cen v eurozóně. V americké obchodní seanci to pak bude týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a index nákupních manažerů v Kanadě.

0 komentářů: