25 listopadu 2010

EUR včera prodělávalo jízdu na horské dráze

EUR včera prodělávalo jízdu na horské dráze, jejíž příčinou byly přetrvávající obavy ohledně dalšího vývoje v Irsku a vývoje úvěrové krize na periferii EU. Příznivější ekonomická data přicházející jak z eurozóny, tak i z USA však přispěla k oživení chuti k riziku a většina ztrát utrpěných na začátku obchodování byla vyrovnána v jeho druhé polovině. Irsko také oznámilo podrobnosti svého 4letého plánu úsporných opatření, který je podmínkou poskytnutí záchranného balíčku EU/MMF v údajné celkové výši 85 mld. EUR.
Pokud jde o data, výsledky německého průzkumu IFO zaznamenaly rekordní hodnoty a také v USA se týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti prudce zlepšil na 407 tis. z revidovaných 441 tis. v minulém týdnu a index spotřebitelské důvěry University of Michigan se dostal na velice příznivých 71,6. K nepříznivému vývoji ale na druhou stranu došlo u objednávek zboží dlouhodobé spotřeby, které meziměsíčně poklesly o 3,3 % oproti minulému měsíci, kdy naopak meziměsíčně vzrostly o 5,0 %, ovšem po odečtení dopravních prostředků dosáhl meziměsíční pokles méně výrazných 2,7 %. Osobní příjmy vzrostly o 0,5 %, a překonaly tak původní očekávání, zatímco osobní spotřeba byla naopak nižší, než se očekávalo, a vzrostla o pouhých 0,4 %. Také ceny domů oslabily a zaznamenaly meziměsíční pokles o 0,7 % a prodeje nových domů mezi měsíci září a říjen se meziměsíčně propadly o 8,1 %. Wall Street dával celkově přednost optimistickým datům a získal zpět většinu ztrát z předchozího dne. DJIA posílil o 1,37 %, S&P +1,49 % a Nasdaq +1,93 %. O americké dluhopisy byl menší zájem, desetileté výnosy stouply o 12 bazických bodů.
Aktivita byla vzhledem k americkému Dni díkůvzdání utlumená, i když trhem proběhla menší reakce na článek ve Wall Street Journal naznačující, že Evropský záchranný fond, o kterém se prohlašuje, že je schopný uhasit finanční krizi, podle výpočtů MMF a externích ekonomů možná nebude mít dostatek prostředků ani na pokrytí finanční pomoci Španělsku. EUR po této zprávě oslabilo o 40 bodů.
Pokud jde o dnešní údaje, japonský vývozní sektor zůstal v útlumu s nulovou změnou v meziměsíčním výsledku a slabšími meziročními daty (7,8 %) než za minulý měsíc (10 %). Vývozy do USA rostly 11. měsíc v řadě, nejvíce ale Japonsko i nadále vyváží do Číny (20,4 % z celkového vývozu), roční růst je na silných 17,5 %. Předstihový ukazatel Číny se ochladil na 101,57 z revidovaných posledních 101,61.
V Evropě se pozornost zaměřuje na švédskou spotřebitelskou důvěru, půjčky domácností a index cen výrobců a švýcarskou zaměstnanost. U Velké Británie se data omezují na CBI trendy celkových objednávek, máme ale spoustu členů Výboru pro měnovou politiku BoE, kteří komentují čtvrtletní zprávu o inflaci. Všimněte si, že také očekáváme projevy G. Tumpell-Gugerellové a A. Webera z ECB.
Šťastný Den díkůvzdání.

0 komentářů: