10 listopadu 2010

Dolar se pokouší o zdravý návrat; začínají cenné kovy ztrácet lesk?

Přes noc jsme byli na měnových trzích svědky volatilní seance, která se obecně nesla v duchu posilování dolaru. EURUSD se během evropského obchodování znovu dostal těsně pod 1,40, čemuž napomohly úspěšné aukce v zemích na periferii EMU a vzestup cen zlata na nová rekordní maxima. Dolar však ve druhé polovině dne zaznamenal dramatický návrat, když se zvýšily výnosy amerických dluhopisů a Wall Street sklouzla do červených čísel.

Britská data byla znovu zklamáním. Obchodní bilance byla horší, než se očekávalo (-8 228 mil. GBP oproti -8 000 mil. GBP), a následovala tak již dříve zveřejněné slabé údaje o cenách domů dle RICS, i když tyto výsledky byly mírně negovány poněkud lepšími údaji o průmyslové výrobě (meziročně +3,8 % oproti předpokládaným 3,6 %). V důsledku toho byla GBP přes noc jednou z měn, kterým se dařilo nejhůře. Vyšší americké výnosy přispěly k opětovnému výstupu USDJPY těsně pod hranici 82,0. Ke konci seance utrpěly i cenné kovy – zlato v důsledku komentářů guvernéra BoC M. Carneye, který odmítl roli zlata v měnovém systému, zatímco stříbro zasáhly diskuse o tom, že CME hodlá zvýšit požadavky na marži.

Pokud jde o data z USA, optimismus malých podniků vzrostl z předchozích 89,0 na 91,7 a hodnota indexu ekonomického optimismu IBD/TIPP se zvýšila ze 46,4 na 46,7, ačkoli očekávaných 47,0 nedosáhla. Velkoobchodní zásoby vzrostly o +1,5 %, a to z revidované hodnoty +1,2 %. Wall Street zažila pochmurnou seanci a podlehla výprodeji v důsledku vyšších sazeb, přičemž DJIA zaznamenal pokles 0,53 %, S&P -0,81 % a Nasdaq -0,66 %.

Během dnešní asijské seance bylo hlavní událostí zveřejnění čínských údajů o obchodní aktivitě za říjen. Vývoz byl obecně v souladu s očekáváním (meziroční růst o 22,9 % oproti předpokládaným 23,0 %), ale dovoz byl ve srovnání s prognózami zklamáním, i když i přesto vzrostl meziročně ze zářijových 24,1 % na 25,3 %. Bezprostředně po zveřejnění těchto údajů nedošlo k žádné reakci, ale spousta spekulací značně uškodila ochotě riskovat. Na trhu to nejprve vypadalo, že zítřejší číslo bude větší, než se očekávalo (4,5 % oproti 4,0 % – a v poslední době se tyhle fámy ukázaly být zajímavě přesné!), přičemž ve stejnou chvíli se nechal slyšet poradce Čínské centrální banky Sia Pin, že Čína by měla v příštím roce změnit svůj postoj k měně na „obezřetný“ a včas provést úpravu úrokových sazeb, aby se tak vypořádala s inflací. Další fáma se týkala požadavků na zvýšení minimálních rezerv některých bank o 50 bazických bodů, a to s účinností od 15. listopadu. Tato fáma se následně potvrdila v důsledku zjevné snahy o redukci nadměrného úvěrování (což možná brzy potvrdí říjnové údaje o úvěrech v jüanech).

V rámci evropské seance budou zveřejněny informace o velkoobchodních cenách v Německu, švédské průmyslové výrobě, norském indexu spotřebitelských cen a indexu výrobních cen. K dispozici bude také čtvrtletní zpráva o inflaci Bank of England. Severoamerická seance přinese informace o zahraničním obchodě z USA i z Kanady a také prvotní týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti (upozorňujeme na Den válečných veteránů, který připadá na čtvrtek) a informace o dovozních cenách.

0 komentářů: