11 listopadu 2010

Australská nezaměstnanost vyskočila na 5,4 %, jde ale zřejmě jenom o jednorázový efekt

Měnové trhy si včera prošly další rozkolísanou seancí a dolar opět uzavíral v mírně poptávkovém tónu. EUR se ve srovnání s jeho protějšky v měnových párech vedlo hůře, protože na jednotnou měnu společně negativně zapůsobily slabé výsledky aukce portugalských dluhopisů a další potíže Irska; klíčové podpůrné úrovně se však udržely a vynutily si se závěrem obchodování uzavírání některých krátkých pozic. GBP posílila v důsledku čtvrtletní zprávy BoE o vývoji inflace, která se oproti minulému měsíci nesla v poměrně jestřábím duchu a která do budoucna předpokládá o něco pomalejší růst a o něco vyšší inflaci (byť pouze dočasně). USDJPY se dostal na svá 1měsíční maxima, k čemuž přispěly posilující výnosy z amerických dluhopisů, které jsou reakcí na o něco lepší data o vývoji americké ekonomiky, a dále také konsolidace cen vzácných kovů, které se nedávno propadly z rekordních výšek, do kterých vystoupaly. Čína potvrdila zvýšení požadovaného poměru rezerv, o kterém se proslýchalo již nějakou dobu, a rozšířila jej na všechny banky.

Pokud jde o zveřejněná ekonomická data, americký schodek obchodní bilance se snížil z minulých 46,5 mld. USD na současných 44,0 mld., přičemž k tomuto zlepšení přispěl především 1% pokles dovozů, ačkoli i vývoz vzrostl o skromné 0,3 % (dokonce i přesto, že přebytek čínského zahraničního obchodu vzrostl v říjnu na 27,15 mld. USD, takže, jak se zdá, globální nerovnováha dále pokračuje?), přičemž týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se snížil o 24 tis. na současných 435 tis., což je nejnižší číslo od poloviny července. Dovozní ceny meziměsíčně vzrostly o 0,9 % a tržby bez pohonných hmot se meziměsíčně zvýšily o 0,3 %.

V Číně následovaly přehršle údajů za říjen. Obecně nedošlo k žádnému velkému překvapení, ale pár věcí si zaslouží pozornost: index spotřebitelských cen meziročně vystoupal na 4,4 %, což se blíží včerejším dohadům, přičemž hlavním faktorem jsou ceny potravin se svým 10,1% meziročním nárůstem. Nové půjčky v CNY zůstaly na slušné úrovni, a prokázaly tak oprávněnost včerejšího nárůstu ukazatele RRR o 50 bazických bodů. Kladné hodnoty indexu spotřebitelských cen a indexu výrobních cen u mnohých vedou k závěru, že můžeme VELICE brzy očekávat růst sazeb. Krátce po zveřejnění těchto údajů agentura Moody’s oznámila zvýšení ratingu Číny na stupeň AA3 s pozitivním výhledem.

V jihokorejském Soulu začal summit zemí G20, ale do novin se dosud nedostaly žádné zprávy, které by obsadily hlavní titulky. Co se týká evropské obchodní seance, očekáváme pouze index spotřebitelských cen a údaje o míře nezaměstnanosti ze Švédska. V USA zeje kalendář událostí prázdnotou kvůli právě probíhajícímu Dni veteránů, což je státní svátek. Upozorňujeme, že Wall Street dnes zůstane otevřený, ale trhy s dluhopisy budou zavřené.

0 komentářů: