11 října 2010

Zasedání MMF a zemí G7 nedokázala vyřešit „měnové války“

Vyhlídky na další kvantitativní uvolňování ze strany Fedu způsobily v pátek jízdu jako na horské dráze, když data a komentáře hýbaly trhem sem a tam. Před zveřejněním údajů o změně zaměstnanosti v nezemědělském sektoru byly hlavními vstupy komentáře představitelů Fedu R. Fishera a T. Hoeniga, které vrhly stín na vyhlídky trhu, že QEII je „hotová věc“, což dodalo vzpruhu dolaru. Další představitel Fedu J. Bullard přispěl také vyjádřením, které mělo méně holubičí tón (americká ekonomika se nezpomalila natolik, aby si to nezbytně vyžadovalo další kvantitativní uvolňování), a dolar pokračoval v nervózním posilování.

Vše se však změnilo po oznámení zprávy o zaměstnanosti mimo zemědělství, jejíž klíčový údaj vykázal překvapivý propad o 95 tis. pracovních míst (oproti očekávaným -5 tis.). To znovu vyneslo do popředí úvahy o přijetí QEII na listopadovém zasedání Fedu a dolar vyklidil pozice a snesl se až k 10měsíčním minimům. EUR se podařilo znovu dosáhnout úrovně 1,39 a člen ECB N. Wellink a hlavní ekonom MMF O. Blanchard poznamenali, že posilování EUR je neznepokojuje. Jiný hlas zazněl od šéfa eurozóny J.-C. Junckera, který prohlásil, že ho netěší, že se EUR dostalo až na úroveň 1,40, ale během víkendu uvedl, že kurzy USD, EUR a JPY musejí být volně plovoucí a že žádná z příslušných zemí by neměla přistupovat k jednostranným zásahům. USDJPY pokračoval v poklesu a zakončil týden poblíž úrovně, na které zaintervenovala BoJ 15. září. Měny komoditního bloku těžily z odrazu cen zlata a ropy.

Víkendové schůzky MMF/G7 nepřinesly žádnou globální shodu ani řešení eskalace měnových „válek“ či napětí, což bylo téma často opakované před tímto setkáním. USA a Evropa i nadále vyvíjely tlak na Čínu, aby posílila jüan, Čína ale rezolutně tyto údery odráží a poukazuje na rostoucí dluhy a volnou monetární politiku rozvinutých zemí, jež přispívají ke globální nerovnováze. V závěrečném komuniké zazněl neurčitý závazek „pracovat na vyváženějším modelu globálního růstu“. Následkem toho dolar tento týden zahájil opět oslabením, při zahájení se skokově propadl a testoval nová desetiměsíční minima oproti indexu. Aktivita byla ale poněkud utlumena svátkem v Japonsku (a vyhlídkou na nadcházející svátek v USA), přesto se ale zdá, že v krátkodobém výhledu bude tlak na dolar pokračovat.

Asijské obchodování bylo klidné, z Evropy také téměř žádná data nepřijdou, jedinými zveřejňovanými údaji budou norský index spotřebitelských cen a index výrobních cen. V USA mají svátek, americká seance tedy nepřináší žádná data, věnujte ale pozornost projevům W. Dudleyho a J. Yellena z Fedu.

0 komentářů: