08 října 2010

Trh práce pokračuje v dřímotě; zelená pro 2. kolo kvantitativního uvolňování

Předběžný pohled na počet pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA (září)

Očekáváme, že v září se počet pracovních míst v nezemědělském sektoru propadne o 25 000. Hlavní příčinou celkového poklesu počtu pracovních míst bude opět propouštění dočasných pracovníků podílejících se na sčítání lidu.

Očekáváme, že míra nezaměstnanosti opět o něco vzroste z předchozích 9,6% na předpokládaných 9,7 %.

Předpokládáme, že počet pracovních míst v soukromém sektoru vzroste o 65 tis., přičemž nejvíce se na čistém náboru pracovníků bude podílet sektor služeb.

Státní sektor podle všeho přijde celkem o 90 tis. pracovních míst, i když většina z nich (80 tis.) souvisí s pravidelným sčítáním lidu, které se v USA provádí každých deset let. Očekává se, že propouštět budou v úhrnu i státní a místní úřady.


Míra nezaměstnanosti by měla vzrůst na 9,7 %
Očekáváme, že míra nezaměstnanosti v září opět o něco málo vzroste a dosáhne hodnoty 9,7 %. Pokud se tato prognóza naplní, bude to druhý nárůst o 0,1 % v řadě a jeho výsledkem bude nejvyšší míra nezaměstnanosti od května. Mějme však napaměti, že míra nezaměstnanosti může růst jen dvěma způsoby: 1) když vzroste počet nezaměstnaných nebo 2) když vzroste počet uchazečů o zaměstnání. Podle průzkumu domácností vzrostl v srpnu počet nezaměstnaných o 261 tis., zatímco počet uchazečů o zaměstnání o 550 tis. Na druhé straně to znamená, že 289 tisícům lidí, kteří znovu vstoupili na pracovní trh, se v srpnu podařilo najít zaměstnání.
Všimněte si, že míra nezaměstnanosti se v srpnu již poměrně přiblížila 9,7 %. Pokud zobrazíme několik dalších desetinných míst, pak v současné době činí míra nezaměstnanosti 9,6425 %, takže potřebujeme jen několik dalších nezaměstnaných nebo několik dalších uchazečů o zaměstnání, aby se míra nezaměstnanosti zaokrouhlila na 9,7 %.

Stále trváme na názoru, že americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí zpomalí ještě více a to se promítne i do páteční zprávy o zaměstnanosti. Očekáváme, že počet pracovních míst v soukromém sektoru a míra nezaměstnanosti stoupnou. Soukromý sektor k tomu přispěje 65 tis. pracovními místy (v čistém vyjádření), ale pokles dočasných pracovníků podílejících se na sčítání lidu znovu víc než kompenzuje nárůst v soukromém sektoru, a my tudíž očekáváme změnu celkového počtu pracovních míst na úrovni -25 tis. Očekáváme, že míra nezaměstnanosti vzroste na 9,7 %.

0 komentářů: