14 října 2010

Singapurský MAS rozšiřuje kurzové pásmo a zrychluje tempo zhodnocování SGD – USD dál klopýtá

I přes noc bylo hlavním tématem znovu oslabování dolaru, přičemž největší hybnou silou bude příští měsíc zasedání FOMC a možné přijetí opatření v oblasti kvantitativního uvolňování. Pár EURUSD znovu nakoukl nad 1,40, i když jen nakrátko, zatímco AUD se opět dostal vůči USD na hladinu 0,99. Jednou z nejaktivnějších měn byl CHF. Určitý tlak na něj vyvinula velká podniková objednávka; v závěru amerického obchodování se však znovu odrazil vzhůru. Navzdory nepříznivé zprávě o britské nezaměstnanosti (počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 5,3 tis. oproti očekávaným 4,5 tis.) GBPUSD posiloval a uzavřel na nejvyšší úrovni za poslední tři dny.

Údaje zveřejněné v USA byly svou povahou spíše druhořadé. Ceny dovozů klesly meziměsíčně o 0,3 % (o něco více, než se očekávalo – 0,2 %), zatímco týdenní počet žádostí o hypotéku vyskočil o 14,6 % oproti poklesu o 0,2 % z minulého týdne. Wall Street vystoupal na nejvyšší úroveň za téměř pět měsíců, přičemž impulzem k růstu mu byly silné hospodářské výsledky a oslabování dolaru. Americké dluhopisové trhy mírně posílily, když se výnos 10letého dluhopisu snížil o 1 bazický bod na 2,42 %.

Skutečný ohňostroj začal, když singapurská centrální banka MAS překvapila trh tím, že rozšířila kurzové pásmo SGD a „mírně“ zrychlila tempo jeho zhodnocování, i když i nadále zastává politiku „mírného a postupného“ zhodnocování měny. To spustilo novou vlnu plošného výprodeje USD a v EUR jsme se dostali na nová devítiapůlměsíční maxima a AUD se přiblížil na 18 bodů paritě. Údaje o HDP Singapuru za 3. čtvrtletí vypadaly zároveň velmi slabě – mezičtvrtletní pokles o 19,8 % oproti předchozím +24,0% - toto číslo je horší než očekávaných -15,7 %.

J. Lacker z Fedu ve svém včerejším projevu potvrdil své jestřábí postoje (upozorňujeme, že se jedná o člena, který se neúčastní hlasování). Byl přesvědčený, že kvantitativní uvolňování by mělo dopad na inflaci, už méně si však byl jistý tím, zda by to v této situaci podpořilo růst. Uvedl, že očekává, že se v příštím roce začne snižovat nezaměstnanost, ale varoval Fed proti rizikům spojeným s posunem politiky Fedu směrem ke zvyšování zaměstnanosti. Nevidí riziko deflace a vnímá aktuální úroveň inflace jako „docela blízkou jakékoli důvěryhodné definici cenové stability“. Jeho komentáře měly malý dopad, protože je zastínil masivní výprodej USD po kroku MAS.

Evropský kalendář je dnes relativně prázdný, ale můžeme očekávat projevy od L. Bini Smaghiho, A. Webera a Y. Mersche z ECB. Během severoamerické seance bude zveřejněna obchodní bilance Kanady, index cen výrobců v USA a týdenní údaje o počtu žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

0 komentářů: