25 října 2010

Setkání G20 podnítilo chuť k riziku

Poté, co se americký akciový trh v pátek držel stále vysoko a uzavřel výrazně nad úrovní 1170, očekávejte pokus o překonání hladiny 1200.

Co se děje?
Evropské akciové trhy otevřou s největší pravděpodobností o 0,8 % výše, neboť výsledek setkání skupiny G20 je považován za úspěch. Hnacím motorem trhu dnes podobně jako již dříve budou hospodářské výsledky, a dnes je na pořadu několik jmen, kterým byste měli věnovat pozornost. Sledujte Texas Instruments, Scania a STMicroelectronics.
Ačkoli ze setkání skupiny G20 nevyplynulo nic moc, o čem by stálo za to psát, přesto je lze vnímat jako vítězství asijských ekonomik. Jejich vliv vzrostl a bylo odsouhlaseno, že se zúčastněné země nebudou uchylovat k „měnové manipulaci“. Kromě toho americký ministr financí Geithner nenalezl podporu pro své navrhované omezení přebytku běžného účtu. Proto se dnes daří riziku, zatímco dolarový index klesá.

Akcie: Pohled zblízka
Společnost Honewell zvýšila prognózu tržeb na konci roku, jelikož zaznamenává nárůst poptávky po turbodmychadlech zejména ze strany evropských výrobců aut. Oproti úhrnným číslům v oblastech, kde se průmyslová výroba nevyvíjí tak dobře, zaznamenává společnost větší poptávku po vstupech do průmyslové výroby. Doufejme, že se Honewell nemýlí, a že se tento trend dříve či později promítne do úhrnných čísel. To by jednoznačně mohlo poměrně výrazně povzbudit náladu na trzích a zvýšit ochotu riskovat. Verizon oznámil velmi slušné hospodářské výsledky, jelikož zákazníci nakupují více chytrých telefonů, než se předpokládalo. Nové mobilní telefony dodané do sítě jasně kompenzují trend zaznamenávaný v ostatních významných divizích společnosti s nulovým nebo záporným nárůstem tržeb. Švédské průmyslové podniky jako Alfa Laval, Husquarna a Atlas Copco zveřejnily v pátek nad očekávání dobré výsledky a to podle nás obecně naznačuje, že v průmyslu nabírá poptávka dech – ať už jde o výrobky pro koncové uživatele nebo o vstupy do výrobních procesů. Je to v souladu s poznatky společnosti Honeywell – nyní potřebujeme už jen to, aby se tímto směrem začala ubírat i úhrnná čísla.

0 komentářů: