15 října 2010

Před dnešním večerním projevem Bernankeho se dolar chytil záchranného lana

Očekávání dalšího kvantitativního uvolňování z dílny Fedu stáhla včera dolarový index na nové letošní minimum. Ke konci seance to však vypadalo, že dolaru někdo hodil záchranné lano, když byla americká makrodata spíše slabší. EURUSD se podařilo dostat se na menší maximum po asijské seanci, pak se ale zase vrátil do pásmového území a AUD se opět nepodařilo prolomit paritu. USDCAD se to povedlo až k minimu 0,9978.

Pokud jde o zveřejňování dat, řadu nedávných lepších výsledků narušil týdenní počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti – čísla z tohoto týdne vzrostly na 462 tis. ze 449 tis. z minulého týdne, schodek běžného účtu obchodní bilance USA se prohloubil na 46,3 mld. USD a ceny výrobců stouply meziměsíčně o 0,4 % (jádrový index cen výrobců meziměsíčně vzrostl o 0,1 %). Na Wall Street proběhlo mírné vybírání zisků a banky byly zvláště slabé kvůli pokračujícímu zabavování majetku. Americké dluhopisové trhy oslabovaly po vcelku slabé aukci 30letých pokladničních poukázek a výsledný vzestup yieldů poskytl dolaru určitou podporu.

Asijské obchodování bylo poměrně stabilní, základními tématy byl mírný odraz USD před víkendem a Bernankův projev dnes večer, velikost některých krátkých pozic USD se snížila. Pokud jde o další data, čínské ceny nemovitostí meziročně vzrostly o 9,1 %, což mírně předčilo očekávání, aktuální přímé zahraniční investice překonaly prognózy svým meziročním nárůstem o 6,1 %.

V Evropě budou uveřejněny švédské ceny domů, norská obchodní bilance, index spotřebitelských cen a údaje o obchodní bilanci v eurozóně, americké obchodování je v závěru týdne nabité: očekáváme kanadské tržby zpracovatelského sektoru a z USA index spotřebitelských cen, maloobchodní tržby, index podnikatelské nálady NY Fedu, index spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan a podnikové zásoby, dále také rozhodující projev B. Bernankeho. Všimněte si také, že dnes bude uveřejněna pololetní měnová zpráva amerického ministerstva financí. Vzpomínáte si, kolik před několika týdny vyvolala bití se v prsa a dupnutí nohou? Uvidíme, zda ministerstvo oproti minulým zprávám zmírnilo svůj postoj.

0 komentářů: