06 října 2010

Kroky RBA/BoJ se ukazují být pouze dočasnou překážkou v pádu dolaru

USD sklouzl v indexu na nová minima od letošního ledna, když včera oznámená opatření Bank of Japan v oblasti kvantitativního uvolňování znovu posunula do popředí možnost, že ji bude Fed následovat. Nad očekávání dobře se dařilo EURUSD, který dosáhl 8měsíčního maxima, k čemuž tomuto páru dopomohla revize indexu nákupních manažerů ve službách směrem nahoru a další nákupy asijských centrálních bank. Posilování EUR vyvolalo určité komentáře představitelů EU. Ty se však obracely spíše k Číně než k všeobecným úrovním: J.-C. Juncker si stěžoval na jüan, když prohlásil, že je podhodnocený, a mělo by tudíž dojít k jeho celkovému zhodnocení.

Část jeho komentáře o „celkovém zhodnocení“ jednoznačně odkazuje na výrazné posílení eura vůči čínské měně. J.-C. Trichet k tomu také dodal, že pohyb eura vůči jüanu „není zrovna to, v co jsme doufali,“ a že deklarace zemí G20 o měnových trzích je velmi důležitá.

Pokud jde o zveřejněné údaje, index aktivity mimo zpracovatelský sektor ISM předčil očekávání, když vykázal hodnotu 53,2 oproti očekávaným 52,0 a přechozím 51,5. Mírné zlepšení zaznamenaly složky nových objednávek a zaměstnanosti. Týdenní údaje o spotřebitelské důvěře ABC i nadále váznou na nízkých úrovních. Tento týden vykázaly pokles z -45 na -47, čímž prodlužují sérii, která začala v červnu 2008. Ale důvěra investorů se nakonec evidentně zaměřila na údaje ISM a Wall Street zažil den silného vzestupu, kdy index DJIA stoupl o 1,8 %, S&P přidal +2,09 % (nejvyšší uzavírací hodnota téměř za 5 měsíců) a Nasdaq si připsal +2,36 %.

Po včerejším ohňostroji událostí následovala v Asii klidná konsolidační seance. Skomírající aktivitu neprobudil ani kalendář událostí, který zel prázdnotou. V titulcích novinových článků převažovalo téma „měnových válek“ (kompetitivní devalvace), kdy předseda Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn varoval vlády, že jim hrozí měnové války, pokud budou používat směnné kurzy jako politickou zbraň, aby vyřešily domácí problémy. Totéž téma uvádí i článek v listu Guardian zdůrazňující, že může jít o horké diskusní téma na pátečním neformálním setkání ministrů financí zemí G7 ve Washingtonu. Vezmeme-li též v potaz předchozí vystoupení prezidenta Federální rezervní banky v New Yorku Williama Dudleye, nabízí se nejspíš závěr, že úvahy Fedu přesahují plány na další/zvýšený nákup dluhopisů a ubírají se směrem ke zvažování nových strategií jak hovořit o inflaci a sdělovat postoj Fedu veřejnosti.

Dnes se pozornost zaměří na konečnou hodnotu HDP za 2. čtvrtletí v eurozóně (jakkoli se žádné zásadní úpravy neočekávají) a německé podnikové objednávky. V USA se začínáme připravovat na páteční počty pracovních míst mimo zemědělství údaji o počtu propuštěných zaměstnanců dle zprávy společnosti Challenger a počtu pracovních míst v soukromém sektoru dle zprávy společnosti ADP, zatímco v Kanadě očekáváme index nákupních manažerů Ivey za září.

0 komentářů: