13 října 2010

Intel nezaznamenává dvojité dno, ale FOMC chce QE, a to hned

Nedávno jsme jasně prolomili práh 1150 a uzavřeli výrazně nad touto hladinou. Podle posledního chování cen to vypadá, že investoři touží po riziku (akciích), a dalším krokem bude tudíž testování úrovně 1170. Případné zklamání v souvislosti se zahájením dalšího kola kvantitativního uvolňování nebo s probíhající výsledkovou sezónou by mohlo vést na trhu k prudké korekci.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes se vší pravděpodobností otevřou o 0,5 % výše, protože společnost Intel vykázala slušné hospodářské výsledky, ale pokud jde o tržby v příštím čtvrtletí a v roce 2011, byla jejich očekávání až příliš optimistická. Je poměrně důležité poznamenat, že Intel si povšiml tří věcí: za prvé, k dvojitému propadu nedojde; za druhé, Intel neočekává explozi tržeb, spíše jejich mírný růst; a za třetí, Intel nezaznamenává zvyšování marží ze současných přibližně 67 %. Poslední informace je důležitá, protože právě marže byly motorem růstu akciových trhů, ale vzhledem k výhledu Intelu, který je obvykle velmi dobře vedenou společností, by to mohlo signalizovat, že bychom se v dalším průběhu výsledkové sezóny mohli co do vývoje marží dočkat zklamání. Nejvýznamnější událostí dneška bude zveřejnění hospodářských výsledků společnosti JPMorgan. Sledujme vývoj jejího úvěrového portfolia.
Pokud jde o makroekonomická data, na prvním místě stojí údaje o britské zaměstnanosti. Žádosti o podporu v nezaměstnanosti v srpnu překvapivě vzrostly a v září očekáváme jejich další mírný nárůst, i když ne tak velký, aby počet žadatelů překročil 4,5 %. Britská ekonomika se začíná zpomalovat ještě před zavedením vládních úsporných opatření.

Akcie: pohled zblízka
Včera společnost Intel zahájila výsledkovou sezónu, a jak už bylo řečeno, výhled pro poslední čtvrtletí tohoto roku a rok 2011 je nadějný v očekávání „dost velkých“ tržeb. To nás však stěží překvapí. Překvapení na nás čeká v podobě očekávání hodnot marží. V nadcházejícím roce zůstanou prakticky beze změny, takže při současné úrovni 67 % byste u Intelu v roce 2011 měli očekávat růst zisků o 5-8 %. Tohle trhy rozhodně do cen nezapočítaly, a tak nás zkrátka čeká neobyčejně zajímavá výsledková sezóna. Pokud z této sezóny celkově vyplývá, že marže se ze současných úrovní pohnou jen stěží, pak je třeba vážně upravit očekávání zisků pro rok 2011 směrem dolů. V současné době trh očekává cca 20% růst, ale mluví-li se nyní o 5-8 %, pak nás rozhodně čekají revize ve směru dolů, které povedou akciové trhy níže. Zůstaňte tedy na příjmu.

0 komentářů: