01 října 2010

Dnešnímu událostmi nabitému dni dominuje index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM

Včera jsme se dočkali třetího pokusu o prolomení úrovně 1150, který však nebyl úspěšný. Očekáváme tedy pohyb dolů a testování hladiny 1120.

Co se děje?
Každý vám jistě odpustí, když si budete myslet, že dnešek je „mezinárodním dnem indexů nákupních manažerů“. Výsledky indexů PMI se budou zveřejňovat po celém světě, ale největší pozornost na sebe nepochybně strhne americký PMI – index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM. Očekávání dozajista povzbudil včerejší chicagský index nákupních manažerů, který byl mnohem lepší, než se předpokládalo, na konci evropského obchodování nicméně došlo k výprodeji rizika.
Po obchodování v pásmu během včerejší americké seance dnes evropské akciové trhy otevřou se vší pravděpodobností asi o 0,4 % výše. Převážná většina obchodování v pásmu, jehož jsme v poslední době svědky, je způsobena spíše pojišťováním zisků, než že by trhem hýbaly fundamentální zprávy. Zaznamenali jsme několik pokusů o dosažení vyšších maxim, které však nebyly úspěšné, a to přimělo obchodníky chránit si své zisky. V posledních několika dnech jsme se také blížili konci měsíce a čtvrtletí, což znamená, že obchodníci na sebe nebrali žádné další riziko. Pokud nebude zveřejněna nějaká aktuální zpráva o určité ekonomické otázce, o které se dosud nediskutovalo, sledujte dnes a v příštím týdnu obchodování (chování cen), abyste si udělali představu o tom, kam trh v nejbližší době asi zamíří.

Trhy v přehledu
Největší pozornost na sebe dnes pravděpodobně strhne index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM, zvláště pokud bude odrazem včerejšího chicagského indexu nákupních manažerů. Chicagský index nákupních manažerů včera vykázal růst z 56,7 na 60,4. Index nových objednávek rostl v souladu s kompozitním z 55 na 61,4. Později se ale Milwaukee index nákupních manažerů v září propadl až na 50, oproti 59 v předchozím měsíci.
Na všechny evropské a americké indexy nákupních manažerů se ještě dnes podíváme, ale údaje z Číny již byly zveřejněny a vykazují vyšší míru ekonomického růstu než v minulém měsíci – nárůst z 51,7 na 53,8. To je nejvyšší údaj od květnové hodnoty 53,9. Indexy nákupních manažerů z Německa a eurozóny se pravděpodobně příliš měnit nebudou, neboť jde pouze o revizi již uveřejněných údajů.

Dnes budou také zveřejněny údaje o osobních příjmech a výdajích na osobní spotřebu v USA. Čekáme, že spotřeba vzroste více než příjmy, což znamená, že míra úspor v srpnu poklesla. Pokud tomu tak bude, není to právě to, co by americká ekonomika potřebovala. Je potřeba, aby spotřebitelé zpomalili svoji spotřebu a pokračovali ve splácení dluhu, který je v porovnání s příjmem stále příliš vysoký.
Kanadský hrubý domácí produkt meziměsíčně klesl o 1 % v souladu s konsenzuálním očekáváním. Trh s bydlením stahuje kanadskou ekonomiku dolů (nová výstavba v posledních čtyřech měsících klesala).


Akcie: Pohled zblízka
Včera byla potřetí testována úroveň 1150, ale znovu neúspěšně a opět se uzavíralo pod touto úrovní. Když trh něco zkusí dvakrát nebo víckrát a neuspěje, obvykle se pak pokusí o opak. Především bychom měli sledovat úroveň 1120 a možná i nižší, protože pohyby při stahování z úrovně 1150 by mohly být poměrně prudké. Mějte ale s tímto vývojem trpělivost, neboť se blíží výsledková sezóna a akcie mají tendenci v důsledku očekávání silné výsledkové sezóny posilovat. A ani tentokrát by to nemělo být jiné než obvykle.

0 komentářů: