08 října 2010

Alcoa překonala očekávání, akciový trh na to: „No a co?“

Včera jsme jasně prolomili práh 1150 a uzavřeli výrazně nad touto hladinou. Z posledního chování cen to vypadá, že investoři jsou prostě ochotní přistoupit na riziko (akcie). Případné zklamání v souvislosti se zahájením dalšího kola kvantitativního uvolňování nebo s nadcházející výsledkovou sezónou by mohlo vést na trhu k prudké korekci.

Co se děje?
Očekává se, že evropské akciové trhy po solidním návratu v průběhu včerejšího amerického obchodování otevřou o 0,5 % výše. Alcoa ohlásila nad očekávání dobré výsledky (0,09 USD oproti očekávaným 0,05), i když tato zpráva akciové trhy příliš nevzrušila. Pravděpodobně kvůli poměrně slabému růstu tržeb a mezikvartálnímu poklesu zisků na akcii.
Dnes bude zveřejněna změna počtu pracovních míst mimo zemědělství, takže se připravte na pořádnou melu… Ale ne tak docela, ve skutečnosti očekáváme v podstatě průměrnou zprávu. Očekávanými pozitivy by měl být růst počtu pracovních míst v soukromém sektoru o 65 tis. a zvýšení hodinové mzdy, zatímco negativem bude skutečnost, že vytváření pracovních míst není dokonce ani tak silné, aby drželo krok s růstem populace. Pro zastánce kvantitativního uvolňování to bude pravděpodobně vítaná zpráva, jelikož výsledek nebude pro FOMC dost silný na to, aby zvážil odložení programu QE2, který bude podle nás spuštěn zhruba za měsíc.

Akcie: pohled zblízka
Po včerejším uzavření trhů zahájila společnost Alcoa výsledkovou sezónu, ale poněkud netypicky se jí podařilo překonat očekávání. Alcoa zveřejnila provozní zisky na akcii ve výši 0,09 USD, oproti očekávaným 0,05 USD, futures ale na tuto zprávu nijak nezareagovaly.
Výnosy na akcii předčily očekávání, zisky ale ve srovnání s druhým čtvrtletím poklesly (0,09 USD oproti 0,13 USD) kvůli nárůstu nákladů. Ceny hliníku vzrostly ve třetím čtvrtletí přibližně o 15 %, očekávali byste tedy, že zisky společnosti Alcoa vzrostou, což se také stalo, ale následně jen o 1,9 %. Společnost zvýšila svůj výhled vývoje globální spotřeby pro rok 2010 o jeden procentní bod na 12 % na základě silnější poptávky ze strany rozvíjejících se ekonomik.

0 komentářů: