21 září 2010

Vzrostly akcie před oznámením FOMC až příliš?

Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Dnešní zasedání FOMC při Federální rezervní bance zastíní všechny ostatní události. Riziko bylo včera v laufu a zatímco zásluhu na tom měly hospodářské výsledky, očekáváme, že zasedání FOMC bude mít na sílu intradenních pohybů rovněž vliv. Od sympozia v Jackson Hole jsou údaje povětšinou lepší, než se předpokládalo, a proto zatím neočekáváme, že by bylo ohlášeno další kvantitativní uvolňování (QE). Budou býci zklamáni nedostatkem akce, nebo je momentum dost silné na to, aby udrželo index S&P500 nad 1130 i v případě takového zklamání?
Evropské trhy dnes pravděpodobně otevřou o něco výše, jelikož v USA jsme po včerejší evropské uzávěrce byli svědky silné seance. V současné době je na akciových trzích faktem, že posilují technologické tituly – dokonce i na klesajících trzích – s největší pravděpodobností na pozadí obnovených nadějí na silné hospodářské výsledky tohoto sektoru v nadcházející výsledkové sezóně.

Situace na trhu
Středem zájmu dnes bude oznámení FOMC o úrokových sazbách (18:15) a navzdory našemu předpokladu, že sazby zůstanou na nezměněné úrovni a že FOMC na tomto zasedání nepřistoupí k žádnému dalšímu kvantitativnímu uvolňování, toto sdělení – nebo jeho absence – by mohla koráb ochoty riskovat rozkolébat. Údaje zveřejněné od Bernankeho vystoupení v Jackson Hole byly povětšinou milým překvapením.
Očekává se, že údaje o započaté výstavbě a počtu vydaných stavebních povolení v USA (12:30) potvrdí oslabení trhu s bydlením, které naznačil včera zveřejněný index stavitelů domů (podrobnosti níže). Očekává se, že započatá výstavba vzroste v souladu s konsenzem meziměsíčně o 0,7 %. Dokud se alespoň částečně nesrovná nabídka s poptávkou, trh s bydlením zůstane utlumený.
Na ranní evropské seanci zaměřte svoji pozornost na aukci irských dluhopisů. Irsko se v aukci pokusí udat dluhopisy se splatností v letech 2014 a 2018 v hodnotě 1,5 mld. EUR (uzavírá se v 10:00).

Index trhu rezidenčních nemovitostí Národní asociace stavitelů domů (NAHB) zůstal podle včerejší zprávy na 13 navzdory všeobecnému očekávání mírného nárůstu (50 je hranicí mezi expanzí a kontrakcí). Interní složky se prakticky nezměnily, a tato zpráva tak koresponduje s naším názorem ohledně vlažného oživení ve výstavbě. Hlavní ekonom NAHB David Crowe poznamenal: „Stavitelé domů uvádějí, že právě nyní jsou dvěma hlavními překážkami prodeje nových domů nerozhodnost spotřebitelů vzhledem ke zhoršené situaci na trhu práce a velký počet nemovitostí zabavených pro neplacení hypotéky, které jsou na prodej. Očekáváme nicméně, že mírné zlepšení na trhu práce pomůže podpořit důvěru spotřebitelů a zlepší podmínky pro prodej nových domů v posledním čtvrtletí tohoto roku.“ Složka budoucích prodejů už druhý měsíc po sobě vykázala hodnotu 18, což je nejnižší hodnota od března 2009.
Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER) se překvapivě sešel minulou sobotu a došel k závěru, že americká recese, která začala v prosinci 2007, skončila v červnu 2009. Velká recese trvala 18 měsíců a zapíše se do dějin jako nejdelší recese od 2. světové války.


Akcie: pohled zblízka
Stále si myslíme, že růst akcií v S&P500 se zastaví okolo hladiny 1130. Vzhledem ke včerejšímu vzepětí to bylo jednoznačně chybné. Z technického pohledu by další zastávka měla být okolo úrovně 1150, ale v průběhu několika následujících dní by se akcie mohly stáhnout zpět a znovu otestovat hladinu 1130. Impulsem pro tento ústup by určitě mohlo být zklamání z toho, že FOMC dnes večer nepřijde s očekávaným kvantitativním uvolňováním. Včera však akcie rozhodně vykázaly výrazný nárůst směřující k vyšším akciovým trhům, dokud trh nesrazí nějaké opravdu špatné zprávy (tuto medvědí službu by prokázala série špatných hospodářských údajů z jakéhokoli regionu).

0 komentářů: